Islamske temeU FokusuZdravlje

Medicinski savjeti hadžijama

Kako bi smanjili moguće zdravstvene poteškoće u toku putovanja na hadž pripremili smo za vas nekoliko korisnih savjeta i informacija.

Autor: Mr sci med dr Adem Zalihić

Putovanje na hadž zahtijeva od čovjeka izuzetan fizički i psihički napor. Stoga je ovu činjenicu potrebno imati na umu pri samoj odluci da se krene na hadž, kako bi se adekvatno pripremili za te napore, ali i procijenili zdravstveno stanje budućeg putnika na hadž.

SAVJETI PRIJE POLASKA NA PUTOVANJE

Svako putovanje mijenja uslove okoline na koje smo navikli, te je zato povezano s određenim zdravstvenim rizicima. Prije polaska na putovanje obavezno posjetite svoga ljekara i stomatologa. Pored ostalog tom prilikom uraditi osnovne nalaze krvi i mokraće, EKG, internistički i neurološki pregled. Ponijeti ljekarske nalaze i svoje lijekove ukoliko imate neku redovnu terapiju. Svjesni pomenutog fizičkog i psihičkog napora, koji potencijalno može dovesti do narušavanja zdravstvenog stanja, savjetujemo kod apotekara nabaviti sredstva za jačanje imuniteta, lijekove protiv prehlade, bolova i nekoliko flastera. Ponijeti vlažne maramice i vrećice za povraćanje, te adekvatnu odjeću i obuću. Posebno se insistira na udobnim, po mogućnosti već korištenim papučama (izbjegavati nošenje nove obuće), jer svakog hadžiju u toku boravka u svetim mjestima i obavljanju obreda, čeka nekoliko desetina kilometara pješačenja u toplom području.

SAVJETI U TOKU PUTOVANJA I BORAVKA U SVETIM MJESTIMA

Većina zaraznih oboljenja od kojih prijeti opasnost tokom putovanja prenosi se kapljičnim putem ili prljavim rukama. Stoga je neophodno voditi maksimalnu brigu o ličnoj higijeni tokom putovanja što podrazumijeva:
– prati redovno ruke sapunom, po mogućnosti tečnim, posebno prije jela
– paziti na čistoću hrane i vode, voditi računa o higijeni odlaska u toalet, te o higijeni smještaja
– održavati čistim prostor u kome se boravi (hotelske sobe, šatori)
– kada uslovi ne dozvoljavaju upotrebu vode, koristiti vlažne maramice za higijenu ruku i prostora za jelo
– tokom boravka piti dovoljno tečnosti i to vode, čaja, prirodnog voćnog soka npr. limunadu, a izbjegavati gazirane sokove i sokove sa ledom
– od momenta napuštanja kuće piti samo flaširanu vodu (ne odnosi se na zem-zem), a u slučaju nedostatka flaširane, vodu treba prokuhati pola sahata prije pijenja
– svu hranu koja je kvarljiva držati najduže 24 sahata od polaska. Nakon toga, preostala hrana se ne smije jesti. Kupljeno povrće i voće dobro oprati prije konzumiranja.
– obavezno jednom dnevno uzimati toplu supu, što će omogućiti unos soli i regulisati probavu, a neposredno pred putovanje jesti laganu, lako svarljivu hranu i ne prejedati se.
– ne pušite cigarete, jer će te time zasigurno pogoršati svoje zdravstveno stanje
– što češće nositi masku preko lica, posebno u momentima velikh gužvi, jer time sprečavate prodor mikroorganizama kapljičnim putem u vaš organizam, a u slučaju da ste vi sami izvor zaraze, ostali će biti zaštićeni
– dovoljno sna; uz umor koji je vezan za fizički napor, dug put, gužve i brigu oko obreda, i nedovoljno spavanje može dovesti do slabljenja prirodnih odbrambenih snaga organizma i narušavanja zdravlja. Stoga je takođe neophodno voditi računa da se dovoljno spava i da se bespotrebno ne umaramo, već da snagu čuvamo za obrede, zbog kojih smo u stvari i krenuli na tako daleki put.
– prostorije u kojima se spava treba da su provjetrene, prirodnim putem ili klima uređajem, ali se ne preporučuje tokom spavanja držati klima uređaj uključenim.
– zaštitite se od sunca: izbjegavajte prekomjerno izlaganje suncu pogotovo između 11 i 15 h, a odjeća dugih rukava štiti bolje nego i najbolji suncobran.
– obavezno se javiti nadležnom ljekaru ako: dobijete temperaturu, glavobolju, proliv, kašalj, zaduhu, lupanje srca, primjetite pojavu krvi u mokraći ili stolici, ili bilo koju drugu promjenu zdravstvenog stanja

SAVJETI NAKON POVRATKA SA PUTOVANJA

Po povratku sa putovanja, u prvoj sedmici priuštiti sebi dovoljno odmora, sna i kvalitetne ishrane. Ako se javi iznenadni bol u grudima, slabo mokrenje, kašalj i temperatura koji traju više od tri dana ili bilo koje drugo pogoršanje zdravstvenog stanja, obavezno se javiti svome porodičnom ljekaru.

ŠTA JE ŽUTI KARTON ZA HADŽ?!

Jedan od administrativnih uslova za buduće hadžije jeste i tzv. “žuti karton”. Mnogi i ne znaju zapravo o čemu se radi, i šta je to. Taj famozni žuti karton je u stvari zdravstveni pasoš izrađen po instrukcijama SZO (svjetska zdravstvena organizacija), gdje se upisuju podaci o određenoj vakcinaciji, radi putovanja u zemlje gdje prijeti opasnost obolijevanja od određenih zaraznih bolesti.

U konkretnom slučaju, kada je u pitanju putovanje na Hadž, Ministarstvo zdravstva Saudijske arabije insistira na vakcinaciji hadžija protiv epidemijskog meningitisa, a po preporuci SZO, jer na hadž dolaze i hadžije iz takozvanog menigelanog pojasa centralne Afrike.
Od epidemijskog meningitisa godišnje oboli preko milion stanovnika, sa preko 100 000 smrtnih slučajeva, najviše u srednjoj i zapadnoj Africi.

Preporučena vakcina je konjugirana vakcina ACWY-135, koja je djelotvorna protiv većine serotipova bakterije (neisseria meningitidis) koja izaziva epidemijski meningitis.

U ovaj zdravstveni pasoš (žuti karton) mogu se upisati i evidencije o vakcinaciji protiv drugih zaraznih bolesti, poput COVID-19, Variola vere, Kolere itd., a koje mogu biti uslov ulaska u pojedine države Svijeta!

akos.ba

Povezani članci

Back to top button