Moj vrt

Bonsai samo za strpljive i vješte

Minijaturno drveće zaista može da stvori atmosferu šume na malom prostoru. Početnici obično kupuju već napravljen bonsai, pa se tek kasnije odvaže da i sami probaju da ga naprave. Suština vještine pravljenja bonsaija je u odgovarajućoj njezi drveta, jer je važno da se lijepo formiraju korjen, stablo, grane, listovi, cvijet i, na kraju, plodovi.

Drveće uzgajano bonsai metodom nije genetski modifikovano, niti je smanjeno na neprirodan način. Ljubitelji bonsaija svom drveću daju svu pažnju i njegu, pa pravilnim uzgajanjem biljka preživi pun životni vijek iste vrste u prirodi. Bonsai se, inače, prenosi s koljena na koljeno.

U minijaturnom izdanju na postolju može da se gaji gotovo svaka vrsta drveta, jer samo od umjeća baštovana zavise njegovi izgled i ljepota. Drvo se može uzgajati iz sjemena, ili njegom vrlo mlade biljke iz prirode. Da bi bonsai bio pravi, treba ga uzgajati na plitkoj podlozi, mada neki za tu svrhu koriste i koru drveta.

Postoje četiri najpopularnije vrste drveća koje koriste zaljubljenici u bonsai, ali svako drvo uz žicu, oštar skalpel i mnogo strpljenja može da se “preobrazi”. Najveća greška je čuvati ga u sobi. Ukoliko se bonsai pravi od drveta koje boravi napolju, uz zaštitu korjena najbolje će napredovati na terasi ili u bašti.

Lijeni car

Ova drevna kineska vještina nastala je kao odgovor na želju lijenog kineskog cara, koji nije volio da putuje,  te je odlučio da prirodu carstva smjesti u svoj vrt. Nekoliko vjekova kasnije Japanci su se fokusirali na njegu samog stabla, kako bi se ono precizno razvilo, a vještina je nazvana bonsai-drvo na postolju. Strastveni zaljubljenici kažu da je bonsai umjetničko djelo hortikulture.

novosti.rs

Foto: Thinkstock

Back to top button