Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Za djecu i omladinu > Savjeti kojih se trebamo pridržavati: Nemoj umišljati da sve znaš!

Savjeti kojih se trebamo pridržavati: Nemoj umišljati da sve znaš!

ISHRANA

Hrani se jednostavno i zdravo. Jedi što više povrća i voća. Izbjegavaj masnoće i slatko. Uzimaj redovne obroke. Čuvaj se prejedanja. Nakon večere prošetaj. Ne jedi previše pred spavanje. Za vrijeme jela ne pij vodu. Dobro žvaći hranu. O ishrani se posavjetuj s ljekarom. Koristi med, zemzem vodu i ćurekot. Jedi manje mesa. Izbjegavaj smrznutu i konzerviranu hranu.

PETAK

Petak obilježi dodatnim ibadetom. Pripremi se lijepo za džuma-namaz, okupaj se, namiriši, lijepo se obuci i porani u džamiju. Podijeli sadaku i puno donosi salavat na Allahovog Poslanika, a.s. Prouči suru Kehf. Vodi računa da poslije ikindije postoji trenutak uslišavanja dova. Pažljivo saslušaj hutbu. Rastereti se od obaveza onoliko koliko je to moguće, jer je to najbolji dan. Skrati posjete i dunjalučke poslove, jer je petak blagoslovljeni dan za ibadet i dobra djela.

SITNA DJELA

Vodi računa i o sitnim djelima koja donose veliku nagradu. Takva su npr. staviti pored puta uređaj za rashlađivanje vode za piće, hranjenje mačaka, golubova i drugih ptica i milost prema životinjama, davanje slatkiša i drugih sitnih poklona djeci, ne bacanje preostale hrane, već njeno dijeljenje, poštivanje starijih osoba, unošenje radosti u tuđe živote i olakšavanje tuđih nevolja, izražavanje saučešća ožalošćenima, izbjegavanje nanošenja neugodnosti bilo kome, upućivanje dove za druge, savjetovanje, upućivanje i pomaganje.

SVEZNADARSTVO

Nemoj umišljati da sve znaš, budi skroman i navikni se da kažeš: „Ne znam.“ Ako je među prisutnima neko ko je učeniji od tebe, prepusti njemu da govori. Ne govori o onome što je tuđa specijalnost u prisustvu stručnjaka iz te oblasti, kao npr. da govoriš o medicini u društvu ljekara, o fetvama u društvu stručnjaka za islamsko pravo (fikh). Pošto to nije tvoja specijalnost, steći ćeš njihovo neprijateljstvo. Nadalje, to je petljanje u nešto što te se ne tiče. Drži se onoga za što si stručan, budi skroman i znaj da „nad svakim učenim ima učeniji.“

IZLET

Nastoj s porodicom otići na izlet jednom sedmično ili mjesečno, najbolje u danima vikenda. Najbolje je otići u prirodu. Budi prijatan i raspoložen. S članovima svoje porodice kuhaj i upražnjavaj sportske aktivnosti, kako bi se svi opustili i odmorili od obaveza. To će ojačati vašu međusobnu ljubav, te čitavoj porodici uliti novu snagu za naredni period.

ŠERIJAT

Poštuj Šerijat i navikavaj svoju djecu da poštuju vjeru i sve što je u vezi s njom. Kad spomeneš Allahovo ime, obavezno dodaj riječi kojima Ga veličaš, kakve su npr. dželle šanuhu, subhanehu ve teala, Uzvišeni… Kad spomeneš Božijeg Poslanika, blagoslovi ga riječima alejhis-selam ili sallallahu alejhi ve selem. Ne šali se niti se izigravaj bilo čim što je u vezi s vjerom, jer je u tome propast. Mushaf drži uzdignut i poštuj ga. Poštuj hadise Božijeg Poslanika, a.s., i knjige koje sadrže znanja o vjeri, a uvažavaj i učene i ukazuj im pripadajuću počast i položaj.

ZIKROVI

Nauči zikrove koji se izgovaraju u određenim prilikama, kakvi su zikrovi prilikom ulaska u džamiju ili kuću, ulaska u toalet ili izlaska iz njega, jutarnje i večernje zikrove, zikrove pred spavanje i nakon ustajanja, prilikom odijevanja nove odjeće, putovanja, ulaska na pijacu. U tu svrhu korisno je imati neku zbirku takvih dova. Vodi računa i o drugim zikrovima koji se izgovaraju određeni broj puta. Trudi se da naučiš koliko možeš Kur’ana, on je tvoj život, svjetlost i sudrug u vrevi života.

LJEKARSKI PREGLED

Otiđi na ljekarski pregled svakih šest mjeseci, kako bi provjerio zdravlje i funkciju svojih organa poput srca, jete i pluća, pritisak, nivo šećera u krvi, vid, zube… Pridržavaj se ljekarskih savjeta, pročitaj upute o korištenju lijeka, lijek čuvaj van dohvata djece i provjeri mu rok trajanja, kao i konzerviranoj hrani… Ne koristi zube za otvaranje čvrstih pakovanja, oštre i šiljate predmete ne primiči očima. Provjeri temperaturu vode prije upotrebe… Čuvaj svoju sigurnost i zdravlje.

AUTOMOBIL

Vodi brigu o svome automobilu. Čisti ga, provjeravaj ulje i popravljaj kvarove. U pretincu imaj lične potrepštine kakve su mali Mushaf, knjižice, dezodorans, maramice… Provjeri imaš li dizalicu u autu, prvu pomoć, aparat za gašenje požara… Kad krećeš na put, provjeri količinu goriva, ispravnost i pritisak gumama. Ne ostavljaj neispravnim ni druge manje bitne stvari kakve su ogledalo, prozorsko staklo i sl. I stanje tvog automobila govori o tvome ukusu i stavu.

Nastaviće se …

Izvor: Mapa puta

Autor: Aid el-Karni

Za Akos.ba pripremila: Fahreta Vreva

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top