Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Zdravlje > Šarlah – šta svaki roditelj treba da zna

Šarlah – šta svaki roditelj treba da zna

Uzrok su “čuvene” bakterije – streptokoke grupe A (beta hemolitički streptokok) koje stvaraju jednu supstancu (toksin) koja prouzrokuje osip.

Kako se dijete zarazi?

Jednostavno – streptokoke se šire u kolektivima nevjravatno brzo! Prljavim rukama, ali i direktnim kontaktom oboljelog djeteta sa zdravim (kapljičnim putem).

Koliko traje inkubacija?

Inkubacija (vrijeme koje prođe od ulaska bakterija u grlo do pojave prvih simptoma) je kratka, najčešće je par dana dovoljno da se bolest ispolji.

Kako posumnjati na šarlah?

Lako – djete ima sve simptome i znake gnojne angine: jak bol u grlu, visoku temperaturu, “sve ga boli”, uglavnom dijete traži da leži, a i kad padne temperatura nije mu bolje.

Brzo se javlja “sitno-zrnasti” crvenkasti osip po tijelu, koji se nekada može javiti i prije jakog bola (mada je obično grlobolja jedan od vodećih simptoma).

Problem je što ima i virusa koji daju slične simptome, a naročito sada – na prijelazu hladnih u tople dane.

Kako se postavlja dijagnoza?

Kod ogromne većine dijece pedijatar veoma lako postavi dijagnozu poslije pregleda: uočavaju se gnojni “čepovi” u grlu i karakterističan osip. Rijetko su potrebne dodatne analize (bris grla ili krvna slika) i to kod djece koja nemaju tipičnu formu bolesti, ili ako postoji sumnja na virusnu infekciju.

Kako se šarlah liječi?

Većina djece kod koje se bolest na vreme otkrije dobijaju antibiotske sirupe. Penicilnski antibiotici su “lijekovi izbora” a na raspolaganju je odličan izbor oralnih preparata. Veoma rijetko je potrebno davati injekcije penicilina koje su nekada bile obavezne. Srećom, to vrijeme je daleko iza nas.

Djeca alergična na penicilin se liječe “zamjenama” obično iz grupe makrolidnih antibiotika (eritromicin, azitromicin, klaritromicin…) koji efikasno eliminišu streptokoke.

Naravno, odabir lijeka i način davanja je u isključivoj nadležnosti pedijatra.

Kako djeca reaguju na terapiju?

Odlično!

Prvi efekti se vide poslije 24-sata od početka terapije, a poslije par dana djete izgleda daleko bolje. Terapija traje sedam dana, rijetko je potrebna desetodnevna antibiotska terapija.

Rijetko se dešavaju neželjeni efekti antibiotske terapije. Dobro je da se djetetu, uz antibiotik, da i probiotik da bi se spriječio proliv koji baš antibiotici izazivaju. Jedna kapsula dnevno (na prazan stomak) je prava stvar!

Da li je potrebna neka posebna dijeta tokom terapije?

Nije – ne treba tjerati djete da jede, ali mora da pije što više tečnosti! Neka samo odabere šta će jesti, malo mu udovoljavajte, ali ne preterujte – bol u grlu i loše opšte stanje deteta su uvijek praćeni lošim apetitom. Čim djetetu bude bolje i apetit će se vratiti.

 Mogu li se desiti komplikacije?

Kada se dijagnoza postavi pravovremeno, slijedi brza i efikasna terapija, pa su komplikacije izuzetno rijetke!

Jedan mali broj djece ima posebnu (srećom, veoma rijetku) sklonost ka stvaranju antitela (malih proteina koji se bore protiv mikroorganizama) koja mogu napasti dijelove sopstvenog tijela. Tada se mogu javiti komplikacije na srcu (reumatska groznica) i bubrezima (poststreptokokni glomerulonefritis). Ovo je danas pravi raritet, pa nema razlog za strah “unaprijed”

Da li poslije završetka infekcije djete treba da dobije “zaštitnu” injekciju depo penicilinom?

Nikako!

Depo preparati penicilina se ne koriste za liječenje šarlaha! Kada je djete završilo terapiju i potpuno ozdravilo nema potrebe za dodatnim liječenjem. Odavno su napušteni Extencilin i slični preparati –  na sreću i radost djece!

 Šta raditi sa djecom koja su bila u kontaktu sa bolesnim djetetom?

Pravilo je da se uradi bris grla onima koji su bili u bliskom kontaktu sa oboljelim djetetom. To uključuje članove porodice, ali i djecu iz kolektiva (vrtića ili škole) koja borave u istoj prostoriji. Ako se streptokoke (koje uzrokuju šarlah) pronađu, onda se daju antibiotici! Dakle, nema primjene antibiotika “unaprijed”.

Naravno, ako neko djete dobije simptome i znake bolesti ODMAH  treba da bude pregledano!

Zato je važno da se roditelji obavjeste o postojanju šarlaha u školi ili vrtiću, pa da se pravovremeno reaguje.

Koliko vremena treba da prođe da bi se djete vratilo na nastavu fizičkog vaspitanja ili na treninge (ako se bavi sportom)?

Treba da prođe najmanje sedam dana od ozdravljenja do normalizacije fizičke aktivnosti djeteta. Potom ne treba “navaliti” na sport, već postepeno povećavati nivo opterećenja i djete će opet biti kao prije bolesti.

Autor:  dr Goran Vukomanović, pedijatar

mojpedijatar.co.rs

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top