Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Kutak za ženu > Savjeti kako izbjeći iscrpljenost majki

Savjeti kako izbjeći iscrpljenost majki

Od modernih se majki se očekuje da sve stignu: da održavaju savršeno domaćinstvo, da podižu pametnu i kreativnu djecu, da budu dobre supruge kao i da imaju sopstveni podsticajni život na poslu ili negdje drugdje.

Ako se pred majku stavi puno zahtjeva, čime ona ima više posla, a manje vremena za sebe, majka je u opasnosti od stanja potpune iscrpljenosti – kako to izbejći, pročitajte u tekstu prema knjizi Povezujuće roditeljstvo Vilijama i Marthe Sears.

Novopečena majka koja se trudi da zadovolji ova očekivanja, i da bude slika i prilika takve superžene, na putu je katastrofe. Osjećaj umora je neizbježan kod roditelja malih beba i biće dana kada ćete se zapitati da li uopšte sposobni za majčinstvo.

1. Odmori od djece

Ono što vaša beba najviše treba je sretna i odmorna majka, pa isprobajte sljedeće ideje za odmor od djece:

  • Prošetajte: Pored dnevnih šetnji sa bebom u nosiljci, priuštite sebi povremeno i šetnje nasamo, dok se otac igra s bebom.
  • Uživajte u hobiju: Ako ste se prije bebe bavili nekim svojim posebnim hobijem koji je privremeno stavljen na čekanje, ponovo počnite da uživate u njemu.
  • Upišite se na neki kurs: Uživajte u nečemu što ste oduvek željeli, a djete za to vrijeme neka bude sa ocem.
  • Družite se: Povežite se s novopečenim majkama, uživajte u nedeljnim zajedničkim ručkovima s porodicom i prijateljicama.
  • Posvetite se duhovnosti: Česte kratke pauze za trenutak molitve pomoći će vam održati unutrašnji mir.

    2. Ignorišite negativne savjetnike

Govoriće vam kako da budete dobar roditelj svome djetetu, a njihovo uporno isticanje da ono šta radite nije dobro može da potkopa vaše samopouzdanje. Nemojte razmišljati o njihovim savjetima ni trošiti energiju na prepiranje s njima. Zapamtite, vi ste najveći stručnjak za svoju bebu.

       3. Uključite oca

Majke mogu svom suprugu pomoći tako da im jasno i smireno kažu kakve su njihove potrebe. Nemojte se vrtjeti oko babe kad nosi bebu. On mora sam da nauči kako bebu umiriti kad plače, a kako se s njom igrati kad je sretna. Vrijeme kada je otac sa djetetom vi iskoristite samo za sebe.

     4. Odredite prioritete

Obavite samo najvažnije stvari tokom dana, a oko ostalog se nemojte nervirati. Mala beba dobar je izgovor za reći ne obavezama van kuće. Recite ne i zahtjevima koje sami sebi postavljate.

    5. Svaki dan odvojite vrijeme samo za sebe

Ne možete biti dobra majka ako ne vodite brigu o sopstvenim potrebama. Upamtite, kad se bavite sobom, vi se bavite djetetovom majkom, a to je važno kako biste osigurali da vaša beba dobije sve što joj treba.

    6. Odustanite od težnje savršenstvu

Nemojte postavljati visoke ciljeve. Jednostavno nije moguće uraditi baš sve kako treba. Zato se opustite i jer niko nema takvu kontrolu nad svojim i porodičnim životom. Učinite najbolje što je moguće s potencijalima koji su vam na raspolaganju. To je sve što će vaše djete ikada od vas očekivati.

Prilagođeno sa: mojpedijatar.co.rs

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top