Vi ste ovdje
Home > Magazin > Enterijer > Savjeti iskusnih molera koji će pomoći da promjenite izgled kuće

Savjeti iskusnih molera koji će pomoći da promjenite izgled kuće

Korištenje valjka i četkice je sasvim jednostavno, a ideje su svuda oko vas. A da se krečenje ne bi pretvorilo u stresnu situaciju, poslušajte savjete iskusnih molera, zasučite rukave i počnite.

Veći uzorak bolji uzorak

Nemojte da očekujete da će uzorak veličine nokta da vam pomogne da zamislite kako će određena boja da izgleda na vašem zidu. Najbolje će biti da koristite veći uzorak koji je bar 0,25 kvadratnih metara.

Birajte kvalitet

Da li se isplati da uložite u kvalitetnu boju? Da, naravno. Jeftinija boja dobro izgleda dok je još mokra, ali ne i kada se osuši. Onda morate da pređete još jednu ruku i još jednu… i potrošili ste puno boje. Takođe, nove boje se brzo suše, neke čak i za 30 minuta, pa za slijedeći premaz ne treba da čekate čitav dan.

Koliko vam farbe treba

Prije nego što krenete u kupovinu, metar u ruke. Da biste izračunali koliko vam boje, treba koristite slijedeće formule. Za površinu zidova: pomnožite dužinu i visinu najdužeg zida i sve to pomnožite sa četiri. Udvostručite brojku ako želite da zidove premažete dva puta. Ne zaboravite na plafon. Standardno pravilo je da otprilike četiri litre farbe pokriva 37 kvadrata zida.

Priprema

Za početak podove prekrijte debelim najlonom. Nove boje su postojanije i teško se skidaju ako kapnu na pod ili vrata, zato zaštitite podove na vrijeme. Prije krečenja morate da očistite zidove, naročito u kuhinji, gde ima mrlja od masti i hrane. Ako ne očistite fleke, boja se neće primiti dobro. Na prljavijim mjestima koristite sredstvo za odmašćivanje.

Zatim sve isperite vodom. Ako na zidovima imate manje pukotine i neravnine, dobro ih išmirglajte. Zatim ta mjesta prebrišite ljepljivom krpom, ima je u prodavnicama, da biste pokupili svu prašinu. Ako nemate ljepljivu krpu, obmotajte lepljivu traku oko neke drške i ovim priručnim sredstvom pokupite prašinu. Preporučljivo je da i zidove prebrišete lepljivom ili magičnom krpom ili da ih jednostavno usisate.

Zid bez mrlja

Stara boja, mrlje od dima ili vlage često nakon izvjesnog vremena izbiju na površinu zida, iako ste ga u međuvremenu prefarbali. Zato ne bi bilo loše da zid prije krečenja poprskate specijalnim sprejom protiv mrlja (Da bi boja bolje pokrila površinu, iskusni moleri se služe slijedećim trikom: u bijelu boju dodaju sasvim malo smeđe ili crne. U starim kućama zidovi su rijetko potpuno ravni. Zato je važno da boju nanosite iz različitih pravaca, i to u prvoj fazi vertikalno, a onda pod uglom od 45 stepeni naviše i naniže.

Veličina valjka

Ukoliko krečite veću površinu, idealan je valjak od 35 pa čak i 45 centimetara jer zadržava dosta boje, pa brzo možete da prekrečite veću površinu. Za dio oko vrata i prozora odličan je valjak od 23 centimetra.

Počnite od uglova

Iskusni moleri posao počinju tako što prvo premažu uglove i ivice, a onda premažu zid dok je boja u uglovima još vlažna. Najbolji efekat se postiže udvoje – jedna osoba kreči ivice i uglove, a druga zid.

Izbegnite grudvice

Nikada nemojte da umočite valjak u boju sve do drške da se boja ne bi cjedila. Ako niste uspjeli da tokom prvog dana završite posao, dobro zatvorite kante, a sutra procjedite boju i nastavite sa krečenjem, u suprotnom na zidovima mogu da se pojave grudvice boje i da upropaste sav vaš trud.

Svaki prostor ima svoju boju

Za dobro fizičko i mentalno zdravlje potrebno je da se okružimo i živimo u društvu omiljenih boja, ali nikad onih koje ne volimo. Za svaki prostor koji obavlja određenu funkciju u našim domovima postoji više ili manje prikladna boja.

Ulaz – Na primjer, u ulaznim prostorima treba izbjegavati tamne boje, a preferirati tople boje, koje pridonose osjećaju intimnosti i dobrodošlice.

Dnevni boravak – Za boravak se preporučuju boje koje unaprijeđuju društvenost, a da nisu agresivne, na primjer nijanse žute i narandžaste, te zelene s tendencijom na žuto.

Kuhinja – U kuhinji su pogodne žive boje poput vatre: žuta, crvena, narandžasta, dok bijela boja naglašava boju hrane, a može doneti i svježinu.

Trpezarija – U trpezariji treba izbjegavati zelenu koja može dati osjećaj sitosti, dok je odlična žuta koja podržava funkciju jetre ili boja narandže koja podstiče apetit. Crvena djeluje veselo, no može uzrokovati preveliku brzinu kod jela.

Radna soba – U radnim sobama ne bi trebalo da nedostaje žute komponenta, koja podstiče psihičke aktivnosti i poboljšava radne sposobnosti, ali tu možemo kombinovati i zelenu ili tirkiznu.

Spavaća soba – U spavaćoj sobi crvena je uzrok nesanice, dok plavi tonovi smiruju i djeluju opuštajuće.

Savjeti za krečenje četkicom i valjkom

– Prije početka farbanja obavezno pokvasite četku i valjak. Višak vlage uklonite trljanjem o karton.

– Prvi potez uvek treba da ide ka gore. U suprotnom, boja će se nakupiti ispod valjka i curiće niz zid.

– Ako želite da napravite dužu pauzu, operite četke i valjke umotajte u plastičnu kesu i ostavite u frižider.

– Stolariju prebrišite mokrom krpom, te ukoliko na nju kapne boja, lakše ćete je oprati.

– Za male prostorije nisu tamni tonovi, jer će vizuelno smanjiti prostor.

– Ako plafon okrečite bijelom, dobijate iluziju visine, a ako ga okrečite u istoj pastelnoj nijansi kao i zidove, dobijate iluziju širine.

– Ako su zidovi ispali previše tamni, krpom preko tamne boje nanesite svetlije otiske u istom tonu ili jednostavno u ostatak farbe dodajte bijelu od istog proizvođača i prekrečite zid.

– Mokri premaz izgleda drugačije – uglavnom je tamniji od suhog.

http://www.blic.rs

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top