Vi ste ovdje
Home > Srebrenica u fokusu > Cazin za Srebrenicu: Podrška koja traje godinama

Cazin za Srebrenicu: Podrška koja traje godinama

Veza Cazina sa Srebrenicom je konstantna i emocionalna. Brojne su akcije za Srebrenicu pokrenute upravo iz ovog krajiškog grada, ovom prilikom spomenut ćemo samo one najznačajnije.

Općina Cazin je pomogla izgradnju škole u povratničkom naselju Žutice i finansirala kompletnu projektnu dokumentaciju za izgradnju džamije u Potočarima. U potpunosti su finansirali izradu mape genocida, odnosno štampanje karte Nezuk- Potočari koja se dijeli učesnicima Marša mira i posjetiocima Potočara. Organizovali su u ogroman broj humanitarnih akcija i u stalnoj su komunikaciji s udruženjem žena “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa”.

Patriotska dužnost

Prema riječima gradonačelnik Cazina mr. Nermina Ogreševića, on i njegovi sugrađani su to shvatili kao obavezu koju trebaju kontinuirano ispunjavati.

“Srebrenica je zauvijek bolna rana na srcu svakog humanog čovjeka, a kako Cazinjani brojnim svojim djelima oduvijek pokazuju jedan zaista visok nivo humanosti, očuvanje sjećanja na genocid u Srebrenici već odavno je jedan od naših kontinuiranih zadataka koji predano ispunjavamo. Na usluzi smo godinama za brojne projekte koji se tiču pomoći žrtvama i povratnicima u Srebrenicu i uvijek stojimo na raspolaganju za svaku vrstu pomoći. Predstavnici udruženja žrtava redovno su i naši dragi gosti, kao što i mi godinama u velikom broju posjećujemo Srebrenicu i Potočare, kako u vrijeme komemoracije i dženaza 11.jula, tako i tokom cijele godine. Sve što radimo u tom pogledu smatramo svojom civilizacijskom i patriotskom dužnošću i odgovorno mogu kazati da podrška Cazina Srebrenici nikada neće biti upitna”, istakao je gradonačelnik Ogrešević

Velika podrška

Prema riječima Kade Hotić, zamjenice predsjednice udruženje „Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa” podrška i prijateljski odnos sa gradonačelnikom Ogreševićem počeo je otkako su majke u stalnoj vezi sa bivšim predsjednikom logoraša Muratom Tahirovićem, koji ih je upoznao sa načelnikom Ogreševićem, nakon čega su ostvarili prisnije odnose i naišli na veliko razumijevanje, ali i dobili svaku vrstu moralne i materijalne pomoći.

„Naš centar u Potočarima nema džamije kod mezara blizu i ljudi moraju ići u grad obavljati namaz ili klanjati pod kupolom, gdje se može klanjati samo ljeti. Došli smo na ideju da nam treba tu jedna džamija. Načelnik Ogrešević nam je za te potrebe obezbjedio projekat koji vrijedi oko 50.000 km i već smo razgovarali sa predstavnicima Islamske zajednice kako bi vidjeli na koji način da realiziramo taj projekat. Zatim, s obzirom da mi često putujemo van Bosne i Hercegovine, načelnik Ogrešević nam je nekoliko puta osigurao sredstva za kupovinu avionskih karata.Taj čovjek je nam je više puta pomogao, a pomaže i Srebrenicu redovno. Veliko mu hvala i molim Boga da ga poživi, jer dobar je i širokogrudan za svakog.“, kaže Hotić

Akos.ba

Pripremio Fahrudin Vojić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com