Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Šarović: Turska je za BiH vanjskotrgovinski partner broj jedan

Šarović: Turska je za BiH vanjskotrgovinski partner broj jedan

Bosna i Hercegovina stalno povećava i poboljšava svoj vanjskotrgovinski bilans sa Turskom, poručeno je danas u Sarajevu na Poljoprivredno-poslovnom forumu Bosne i Hercegovine i Republike Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

Na Forumu je, pored velikog broj turskih privrednika, i ministar za prehranu, poljoprivredu i stočarstvo Republike Turske Ahmet Ešref Fakibaba. Cilj foruma je dodatno širenje rastuće vanjskotrgovinske razmjene dvije zemlje, a planirano je učešće oko 200 domaćih i turskih kompanija.

Forum je organizovalo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a resorni ministar Mirko Šarović izrazio je zadovoljstvo velikim odzivom na forum koji je za BiH veoma važan s obzirom na to da je Turska zemlja u koju je BiH u 2016. izvezla najviše poljoprivrednih proizvoda od svih drugih zemalja.

“Želim da kažem da je ovo u 2017. godini najveći uopće poslovni forum u BiH, a posvećen je poljoprivrednom sektoru, i u tom smislu, bio bi jedan od najvećih u ovoj oblasti koji se posljednjih godina održava u BiH. Okuplja više od 200 privrednika iz BiH i Turske, ne samo uzgajivača i prerađivača nego i poslovnog i bankarskog sektora i investitora uključujući i predstavnike velikih tržnih lanaca iz Turske”, pojasnio je Šarović.

Kako je kazao, u forumu učestvuje više od 80 velikih turskih kompanija.

Šarović je naglasio da je Turska za BiH vanjskotrgovinski partner broj jedan, jer je Turska zemlja u koju BiH u 2016, a takvi rezultati će biti i u 2017, izvozi najviše poljoprivrednih proizvoda.

“Izvoz poljoprivrednih proizvoda i hrane biljnog i životinjskog porijekla u ovu zemlju dostići će brojku od preko 300 miliona KM u 2017. godini i rekao bih da u ukupnom izvozu BiH u Tursku poljoprivredni proizvodi učestvuju sa 75 posto. To posebno naglašavam, jer je Turska poljoprivredna sila”, naglasio je Šarović, kazavši da ako se ima u vidu da u ukupnom izvozu Turske u BiH samo deset posto čine poljoprivredni proizvodi, time ostvareni rezultati i prodor na ovo važno tržište dobivaju na značaju.

Izrazio je zadovoljstvo ukupnom ekonomskom saradnjom sa Turskom.

Prema njegovim riječima, turske investicije će doći svakako ukoliko su okolnosti i ambijent povoljni za njih i na to treba računati.

Šarović je izrazio očekivanje u značajan uspjeh ovog foruma, kao u i daljnji rast i ekspanziju ekonomskih odnosa dvije zemlje.

“Investicije idu tamo gdje je za njih povoljan ambijent. Investicije idu tamo gdje mogu da ostvare profit i zaradu, i u stabilne zemlje i okruženje”, dodao je Šarović.

Nemanja Vasić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, izjavio je da na forumu učestvuje 120 kompanija iz BiH i više od 60 iz Turske.

“Ovo je sljed događaja. U posljednje četiri godine idemo uzlaznom putanjom, Komora se prilagođava, otvorili smo predstavništvo u Turskoj, prvo predstavništvo koje se otvorilo u nekoj državi, zajedno sa Srbijom”, pojasnio je Vasić.

Današnji forum će, prema njegovim riječima, biti u funkciji daljnjeg unapređenja odnosa između dvije zemlje.

“Moramo reći da nismo zadovoljni investicijama turskih partnera u BiH”, kazao je Vasić.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić kazao je da je današnji forum jedan od načina za poboljšanje saradnje između Turske i BiH.

“Pored rada na novom ugovoru o slobodnoj trgovini između dvije zemlje, zasigurno uvezivanje privrednih subjekata i naših poljoprivrednika je stvar koja će kroz današnje razmjene iskustava doprinijeti da u budućnosti i stepen robne razmjene, kada je u pitanju poljoprivreda i prehrambena industrija, bude na višem nivou”, poručio je Dedić.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com