Vijesti iz zemlje

Sarajevo: Okrugli sto o temi „Značaj očuvanja autentičnosti bosanskih džamija“

Podsjećamo, Vakufska direkcija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini tradicionalno11. godinu organizuje manifestaciju pod nazivom "Dani vakufa u Bosni i Hercegovini". Ove godine manifestacija će od 9. do 18. maja biti održana u Sarajevu, Tuzli, Doboj-Jugu, Bihaću, Cazinu, Livnu, Visokom i Mostaru, uz brojne i bogate sadržaje.

– Vakufska direkcija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa Upravom za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ u BiH i Institutom za islamsku tradiciju Bošnjaka, u okviru manifestacije „Dani vakufa u BiH – 2023“ organiziraju okrugli sto o temi „Značaj očuvanja autentičnosti bosanskih džamija“.

Okrugli sto bit će održan  9. maja, u Studentskom centru Islamske zajednice u Sarajevu, s početkom u 10.00 sati.

Kako je za Agenciju MINA kazao direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović, riječ je o temi koja je iznimno važna zbog toga što govori o arhitekturi jedne nacije, vjere, geografskog područja i nekoliko vremenskih perioda.

„Bit će vrlo zanimljivo definirati termin kao što je autentičnost bosanskih džamija, posebno kada imamo u vidu da je bosanska džamija prošla kroz najmanje četiri perioda u kojima se oblikovala. Danas živimo peti period, izvan ova četiri, u kojem obnavljamo sve ono što je građeno i rušeno u prethodnim periodima i gradimo nove objekte prilikom čije izgradnje je došlo do miješanja stilova, ali i materijala od kojih se džamije grade“, kazao je Zajimović.

Najavio je da će na ovom skupu biti tretirana mnoga pitanja.

„Govorit će se o tome šta Islamska zajednica, generalno, sa svim svojim organima i ustanovama treba učiniti na zaštiti bosanske džamije, šta je stalno, a šta promjenljivo u procesu očuvanja autentičnog bosanskog stila gradnje džamije, te o arhitektonskim rješenjima koja su nastala odstupanjem od autentičnog bosanskog tipa džamija i kako bi se u budućnosti spriječilo njihovo ponavljanje. Također, bit će riječi i o tome šta sa svim ovim pitanjima ukoliko se konstatuje da islamska umjetnost i arhitektura nisu statične i da islam kao vjera nadilazi vrijeme i prostor“, pojasnio je Zajimović.

Podsjećamo, Vakufska direkcija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini tradicionalno11. godinu organizuje manifestaciju pod nazivom “Dani vakufa u Bosni i Hercegovini”.

Ove godine manifestacija će od 9. do 18. maja biti održana u Sarajevu, Tuzli, Doboj-Jugu, Bihaću, Cazinu, Livnu, Visokom i Mostaru, uz brojne i bogate sadržaje.

U okviru programskog sadržaja u petak će biti upriličeno svečano otvaranje Centra za islamsko obrazovanje u Matuzićima, kao i otvaranje ženskog internata Behram-begove medrese u Tuzli. Tim će zvanično početi ovogodišnja manifestacija “Dani vakufa” koja iza za cilj promociju vakufa i ukazati na njegov značaj u bosanskohercegovačkom društvu.

Osim objekata od značaja ekonomskog i obrazovnog karaktera, planirano je otvaranje novoizgrađene džamije u Pećigradu, Cazin, dok će u Bihaću biti upriličena svečanost u povodu završetka rekonstrukcije zgrade Islamskog pedagoškog fakulteta.

Manifestaciju će do 18.maja obilježiti i drugi bogati sadržaji.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button