Vijesti iz zemlje

Sarajevo: Održani protesti povodom smrti Davida i Dženana

Na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu održani su protesti povodom smrti dvojice mladića, Dženana Memića iz Sarajeva i Davida Dragičevića iz Banjaluke, javlja Anadolu Agency (AA).

Na protestima koje predvode očevi dvojice mladića, Muriz i Davor, okupilo se oko hiljadu građana Sarajeva, ali i drugih gradova Bosne i Hercegovine.

Davor Dragičević je prije samih protesta kazao novinarima da je današnje okupljanje tek početak, dodajući da je spreman otkriti sve.

“Ako oni kažu da institucije postoje, neka izvole da počnu raditi. U suprotnom, ja ću otkriti sve i jednu činjenicu koju imam u glavi i neće biti dobro. Još imam strpljenja i vjerujem, ali neka rade svoj posao gospoda. Ja sam konobar, a sada sam i sudija i tužilac. Nikad im neću oprostiti Davida i svu našu djecu… Djecu nam ubijaju, našu mladost. U ovoj državi, ako se ovo ne završi kako treba, grupa ‘Pravda za Davida’ i zločinci neće živjeti zajedno. Javno ću se ubiti ako jednu optužbu protiv mene dokažu”, rekao je Davidov otac.

Muriz Memić je izjavio kako će možda morati formirati šatorsko naselje jer, kako je rekao, VSTV BiH pokušava da Dalidu Burzić, glavnu tužiteljicu Kantona Sarajevo, postavi za sudiju Suda BiH.

“Ako se to dogodi, ja ću formirati šatorsko naselje pred Sudom BiH. Država me tjera da budem sudija. Ovom narodu treba sudnica, a ne ulica, ali izgleda da ne može ovako. Zločinci sjede u sudu i tužilaštvima, oni su poligon za obuku moćnika. Država ih plaća da uživaju”, rekao je Memić.

Ovo su sedmi po redu protesti za Dženana Memića koji je stradao u noći 8. februara 2016. godine na Ilidži.

David Dragičević je nestao u noći sa 17. na 18. mart ove godine, a tijelo stradalog Banjalučanina je pronađeno 24. marta u rijeci Crkvini.

Akos.ba

Povezani članci