Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Muslimani Balkana klanjali prvi teravih-namaz

Muslimani Balkana klanjali prvi teravih-namaz

Muslimani u Bosni i Hercegovini, kao i u ostalim balkanskim zemljama večeras su klanjali prvi teravih-namaz, te su na taj način obilježili početak mubarek mjeseca ramazana, javlja Anadolu Agency (AA).

Veliki broj vjernika prisustvovao je prvom ovogodišnjem teravih-namazu u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

Prije teravih-namaza vjernicima se kratko obratio reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Zbog prisustva mnoštva vjernika, veliki broj njih je namaz klanjao u haremu Begove džamije.

Prvi teravih-namaz klanjan je večeras i u brojnim džamijama BiH i cijeloga regiona, nakon kojeg, nekoliko sati poslije nastupa prvi dan posta.

U Ferhat-pašinoj džamiji u Banjaluci večeras je također klanjan prvi teravih-namaz, zajednička noćna molitva muslimana u mjesecu posta.

I pored kiše, oko 200 vjernika ispunilo je Veliku ili Sultan Mehmet Fatih džamiju u Prištini, na teravih-namazu.

Teravih-namaz u zagrebačkoj džamiji pohodio je veliki broj vjernika islamske vjeroispovijesti iz Zagreba i gradske okolice.

Klanjanjem teravih-namaza u više od 130 džamija u Crnoj Gori, večeras je obilježen početak muslimanskog mubarek mjeseca ramazana.

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Uprava za vjerske poslove, obavijestila je vjernike da je prvi dan posta ovogodišnjeg mjeseca ramazana, po takvimu Rijaseta IZ u BiH u srijedu, 16. maja 2018. godine.

“Uprava koristi priliku da svim vjernicima i vjernicama, čestita nastupajući mubarek mjesec ramazan sa željom da ga isposte u Božijem rizaluku (zadovoljstvu), porodičnoj sreći i džematskoj solidarnosti”, objavljeno je na stranici Rijaseta.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top