Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Kolumne i intervjui > Sarajevo: Najljepši vrtići oduzeti djeci i dati ambasadama

Sarajevo: Najljepši vrtići oduzeti djeci i dati ambasadama

vrtić-sarajevo

Istovremeno, djeca idu u neuvjetne objekte i prostore smještene u stubištima zgrada, koje se vode kao igraonice, a u stvari su vrtići…

 

Piše: Mario Pejović

Na mladima svijet ostaje. Ili tako barem kaže stara poslovica. No, situacija u glavnom gradu Bosne i Hercegovine ukazuje da mališani nisu na vrhu prioriteta onih koji donose bitne odluke.

U Sarajevu se svakodnevno otvaraju vrtići i igraonice upitnog “porijekla” i kvalieta za odgoj najmlađih stanovnika grada, često u privatnim kućama i prostorima smještenim u stubištima zgrada, grade se novi u prolazima, bez adekvatnih otvorenih prostora za igru, a zbog nedostatka novca u državnim kasama, nisu obnovljeni vrtići devastirani tokom ratnih godina.

Kao da sve to nije dovoljno, gradu s hronično malim kapacitetima za predškolski odgoj vlasti su odlučile oduzeti neke od najljepših vrtića i dati ih na korištenje stranim ambasadama.

Smještaj djece u “državnom” vrtiću roditelji gotovo da i ne planiraju, a najviše su takvom praksom pogođena djeca. Narcisa Piknjač-Biščević je majka djevojčice koja ide u privatni vrtić, a njen mlađi sin bi ove godine trebao također krenuti u vrtić.

O “državnom” vrtiću, kaže, nije ni razmišljala, između ostalog i zbog ograničenog broja mjesta te određenih lista prioriteta, što znatno otežava upis u takve vrtiće. To ograničenje je velikim dijelom posljedica neobnovljenih devastiranih i iznajmljenih vrtića, smatra ona.

‘Siva zona’ i mala dvorišta

Prilikom raspitivanja o dostupnim vrtićima je nalazila i na one koji su smješteni u privatnim kućama u kojima žive kompletne porodice, prostore s malim dvorištima, koja su djeca prisiljena dijeliti s ukućanima, ili je nailazila na neuvjetne objekte koji se vode kao igraonice, iako imaju istu funkciju kao vrtići.

Opširnije na portalu Al Jazeere:

Sarajevo: Najljepši vrtići oduzeti djeci i dati ambasadama

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top