Vijesti iz zemlje

Sarajevo: Maarif škole svečanim programom označile početak nove školske godine

Bogatim kulturno-zabavnim programom, Maarif škole u Sarajevu označile su početak nove školske godine te učenicima i roditeljima poželjeli uspjeh u ovoj godini, javlja Anadolu Agency (AA).

Programu pod nazivom “Pozdrav novoj školskoj godini” prisustvovao je veliki broj roditelja i učenika kao i ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc u pratnji supruge Pinar.

Izvesti zdrave i kvalitetne generacije, moto je pod kojim su počele s radom “Maarif” škole u Sarajevu (Maarif Schools of Sarajevo), čiji je osnivač turska Fondacija “Maarif”.

Broj učenika u ovim školama, koje djeluju na predškolskom, osnovnom i srednjem nivou obrazovanja, mnogo je veći u odnosu na prošlu godinu, što govori kako su ove ustanove stekle povjerenje građana za vrlo kratak period.

Ambasador Koc je u obraćanju prisutnima kazao da od početka prati stanje i rad ove školske ustanove.

“Sretni smo i ponosni što smo u ovako kratkom vremenskom periodu uspjeli dobiti ovoliko učenika. Učenici, vi ste naša budućnost. Želim vam uspješnu školsku godinu”, rekao je Koc, navodeći da su djeca dragocjena i vrijedna budućnost BiH.

Refik Ozen, parlamentarac i predsjednik parlamentarne grupe prijateljstva s BiH, poželio je uspjeh u novoj školskoj godini kako učenicima tako i roditeljima i nastavnom kadru.

“Između Turske i BiH ima mnogo aktivnosti koje se sprovode”, rekao je on i zahvalio se svima koji su bili prisutni na današnjoj ceremoniji.

 

Mehmet Mustafa Goksu iz Fondacije Maarif iz Turske, zahvalio se svima koji su na neki način doprinijeli da se u BiH otvori ova obrazovna ustanova.

“Zahvaljujem se učenicima što su izabrali ovu školu. Fondacija Maarif ima škole širom svijeta. Nastavit ćemo da učimo djecu da budu bolji ljudi”, rekao je Goksu.

Sretnu i uspješnu novu školsku godinu učenicima i roditeljima poželio je i direktor kampusa Sanel Mušović. Podsjetio je na radove koji su bili u toku prošle godine, a danas je uspostavljen obrazovni sistem.

Kako je kazao, danas imaju najbolje učionice, stručan kadar.

“Danas imamo tri puta veći broj učenika nego što smo imali prošle godine”, rekao je Mušović. Ukazao je i na to da je bitno da učenici razumiju ono što uče.

“Maarif” škole u Sarajevu započele su aktivnosti u kampusu na Mojmilu 2018. godine, i to na nivoima predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja. Obrazovanje se odvija na bosanskom jeziku. Od petog razreda osnovne škole predmeti prirodnih nauka, uz matematiku i informatiku, izvode se na engleskom jeziku, a od predškolskog obrazovanja učenici uče engleski i turski kao prvi i drugi strani jezik.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button