Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > ŠANSA ZA MLADE: Memišević napustio posao inženjera i otišao da proizvodi matičnu mliječ

ŠANSA ZA MLADE: Memišević napustio posao inženjera i otišao da proizvodi matičnu mliječ

Matična mliječ ili kraljevski žele koju proizvodi Sarajlija Emir Memišević (31) do sada se našla na skoro svim kontinentima svijeta, pa čak i u domovima nekih javnih ličnosti, piše bh. novinska agencija Patria.

Proizvod mladih pčela kojom hrane svoju kraljicu ima veoma ljekovita stvojstva i na ljudski organizam, pa je otud i pomama za ovim pčelinjim proizvodom u svijetu sve veća. Istraživanja su pokazala da matična mliječ pomaže kod loše krvne slike, slabog imuniteta, liječi neplodnost…

– Kupci koji kupuju mliječ kod mene kažu da se osjećaju sretnije, imaju više energije i volje za rad – kaže Memišević za NAP.

On je informatičar, ali tokom ljeta računar zamijeni košnicama, jer je shvato da mu pčelinjak donosi mogo više novca. Uz to, kaže, posao pčelara je jako lijep, zanimljiv i nije stresan. Emir sada ima pčelinjak koji broji oko 70 pčelinjih kolonija, na kojem godišnje proizvede oko desetak kilograma matične mliječi, što ga svrstava među najveće proizvođače u BiH. Ta količina proizvedene mliječi, objašnjava, dovoljna je da sebi obezbijedi više nego dobru mjesečnu plaću, piše Patria.

– Pčelari u BiH teško usvajaju nova znanja. Na našim pčelinjacima se, najčešće, proizvodi samo med. Ali, rentabilnost pčelinjaka se može udvostručiti ako se iz košnica vade i ostali pčelinjih proizvodi poput polena, propolisa, matične mliječi ili pčelinjeg otrova – kaže Memišević.

Ovaj mladi pčelar objašnjava da BiH ima idelane uslove za uzgoj pčela i proizvodnju pčelinjih proizvoda, te da pčelarstvo u BiH može osigurati hiljade novih radnih mjesta, ukoliko se ovom zanimanju pristupi na savremen način.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

 

 

Podržite nas na Fb:

 

Matična mliječ Memišević 

 

nap.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top