Šampinjoni na tavi – recepti
Zbog blagog okusa i cjenovne pristupačnosti, šampinjoni su zasigurno najzastupljenije gljive u ljudskoj prehrani.
- 90-91% vode,
- 3,5-4,9% proteina,
- 3,3-3,6% ugljikohidrata,
- 0-18-0,20% masti te
- 0,4-0,8% mineralnih tvari.
Vitamini su u šampinjonima prisutni u manjim količinama. Najviše je zastupljen vitamin C, a slijede ga vitamin B1, B2 i B6 (u tragovima) te vitamin D i provitamin A.
Studija objavljena u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry osvrnula se na nutritivne karakteristike 6 vrsta gljiva, od čega 3 vrste šampinjona. Studijom je utvrđeno da su gljive (svježe ili kuhane), tokom bilo kojeg godišnjeg doba, odličan izvor prehrambenih vlakana, uključujući i hitin za kojeg se vjeruje da smanjuje razinu holesterola u krvi. Gljive sadrže i beta-glukan koji blagotvorno djeluje na zdravlje kardiovaskularnog sustava.
U 100 grama sirovih šampinjona nalazi se svega 26 kcal. Riječ je namirnici koja je iznimno bogata proteinima. Šampinjoni su stoga jedna od namirnica kojima se mogu hraniti i osobe s posebnim programima u prehrani, primjerice oboljeli od dijabetesa.
Šampinjoni se mogu koristiti sirovi, kao salata, kuhani, te uz druga lako probavljiva jela.
Ako je riječ o svježim šampinjonima, možete ih konzumirati i sirove.Šampinjoni se u pravilu ne peru. Nečistoću je potrebno odstraniti uz pomoć četkice. U slučaju da šampinjone pripremate prvi put, svakako obratite pozornost na sljedeće smjernice.
Šampinjoni – priprema:
- Šampinjone režite na otprilike 5 mm debljine. Rezanjem šampinjona na tanke listiće, nećete dobiti puni okus gljiva, stoga pripazite na rezanje.
- Ulje na tavi mora biti dobro zagrijano prije nego što ubacite šampinjone. Ako šampinjone dodate u mlako ulje, oni će se natopiti.
- Šampinjone je potrebno dobro ispržiti kako bi pustili svoju aromu. Količinu od 300 grama, pržite otprilike 10 minuta. Veću količinu šampinjona je potrebno uz ravnomjerno miješanje duže pržiti.
- Kada ste sigurni da ste dobro ispržili šampinjone, ugasite vatru. Šampinjone zatim posolite, popaprite i dodajte nasjeckani peršin. Na samom kraju dodajte i malo maslaca.
- Maslac se uvijek dodaje na kraju kako pod utjecajem visoke temperaturene bi izgorio.
- Sve dobro izmiješajte i servirajte toplo uz odrezak po želji.
Šampinjoni kao prilog
Prilikom pripreme nekog jela, fokus nam se uglavnom zadržava na glavnom jelu. Izbor dobrog, ukusnog i zdravog priloga je od jednake važnosti. Donosimo vam recept za pripremu ukusnog priloga od šampinjona.
Šampinjoni iz pećnice (cijeli šampinjoni)
Za pripremu ovog ukusnog priloga potrebni su vam sljedeći sastojci:
- 1 kilogram tanko narezanih šampinjona,
- 2 žlice maslinovog ulja,
- 3 češnja sitno nasjeckanog bijelog luka,
- so,
- mljeveni biber,
- svježi peršun.
Postupak:
- Šampinjone stavite u zdjelu, a zatim ih pomiješajte s maslinovim uljem, peršunom, soli i biberom.
- Šampinjone zatim prebacite u pleh i pecite na 220 C, uz povremeno miješanje sve dok ne omekšaju i ne porumene. Za to će vam biti potrebno oko 35 minuta.
- Nakon što šampinjone izvadite iz pećnice, dodatno i pospite s nasjeckanim peršunom i odmah poslužite.
- Po želji, pečene šampinjone možete poslužiti s palentom ili tjesteninom. Dobar tek!
Gljive na grill tavi
Za pripremu šampinjona na grill tavi potrebni su vam sljedeći sastojci:
- 12 velikih šampinjona,
- 0,5 dl maslinovog ulja,
- 2 češnja bijelog luka,
- ružmarin,
- so.
Za pripremu ovog obroka bit će vam potrebno oko 35 minuta.
Postupak:
- Najprije izradite marinadu od maslinovog ulja, sitno nasjeckanog bijelog luka, soli i sušenog ružmarina. Po želji možete dodati i malo chilija.
- Odvojite peteljku od klobuka šampinjona. Klobuke stavite u posebnu posudu i marinirajte.
- Zagrijte grill tavu, dodajte gljive i pržite ih sa svake strane sve dok ne poprime zlatno smeđu boju.
- Šampinjone zatim stavite na tanjir i pospite završnim slojem marinade.
akos.ba