Sportske novosti

Rukomet u Skopju: Jedinstvo Albanaca, Bošnjaka, Makedonaca, Turaka, Roma, Srba i Torbeša

Razgovarao: Sanadin VOLODER

Iz bosanske percepcije, Albaniju smo donedavno doživljavali kao najsiromašniju državu Evrope. Zahvaljujući turizmu, u kojem se Albanija pozicionirala kao dugo skrivani biser Balkana, ona postaje sve bliža građanima Bosne i Hercegovine. Uz pozitivne ekonomske parametre, sport predstavlja pozitivni faktor popravljanja imidža Albanije ne samo u regiji nego i u Evropi.

Da se Albanija ubrzano razvija nakon izolacije u komunističkom periodu, pokazuje uspjeh albanske nogometne reprezentacije, koja se uspjela plasirati na Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine.

Taj historijski uspjeh nije došao preko noći nego je rezultat rada nogometnog saveza na nacionalnom nivou i svih Albanaca u svijetu. Naime, čelnici albanskog državnog nacionalnog saveza su službenim saopćenjem pozvali sve Albance koji igraju nogomet da se stave na raspolaganje domovini. Na poziv su odlično reagirali u susjednim državama, ali i u brojnoj albanskoj dijaspori.

Po istom receptu, krenuli su i u agresivno razvijanje rukometa. U martu 2017. godine za selektora albanske muške rukometne reprezentacije izabran je skopski stručnjak Muhamed Ismaili.

Pored rukometa, Muhamed Ismaili bavi se i humanitarnim radom. Osnivač je i potpredsjednik humanitarnog udruženja “Klas dobrote”.

Za Stav Muhamed Ismaili govori o svom angažmanu u Albaniji, o RK i školi rukometa “Rinia” (Mladost), čiji je osnivač i trener, o rukometu nekada i sada u Bosni i Hercegovini i na Balkanu.

STAV: Osnivač ste i trener RK “Rinia” i škole rukometa. Kakvi su Vaši rezultati i izazovi na koje nailazite?

ISMAILI: Rukometni klub i škola rukometa “Rinia” je Makedonija u malom. U klubu igraju i u školi treniraju pripadnici svih naroda koji žive u Makedoniji. U našem klubu kroz sport pokazujemo jedinstvo Albanaca, Makedonaca, Roma, Bošnjaka, Srba, Torbeša, Turaka… Rom nam je najbolji golman. Klub se takmiči u Drugoj rukometnoj ligi Makedonije i trenutno je na petoj poziciji. Dešava se da igrači iz suparničkih klubova najgrublje igraju protiv Makedonaca iz našeg kluba. Međutim, ta otvorenost ima i negativne implikacije. Sjedište nam je u skopskoj općini Čair, u kojoj su Albanci većina, ali se naš rad izgleda ne uklapa u politiku vladajuće albanske stranke pa gotovo da nemamo podrške vlasti.

STAV: Pored sportskog uspjeha, u Vašem ste radu fokusirani i na socijalnu podršku djeci koja treniraju u Vašoj školi i prema igračima u klubu?

ISMAILI: Da, tako je. Kroz ovaj klub prošlo je mnogo siromašne djece, a posebno mnogo jetima koji su izgubili očeve u sukobima 2001. godine. Oni su sada vrlo uspješni pojedinci. Formirali su svoje porodice, rade kao uspješni poslodavci, direktori, menadžeri. Na njihovo samopouzdanje, vještine i znanja mnogo je utjecalo vrijeme provedeno u našem klubu. Međutim, pošto se od sporta teško živi, a ta djeca dolaze iz siromašnijih porodica, ili su jetimi, morali su odustati od rukometa da bi se zaposlili i prehranili porodicu.

Oni danas preko firmi u kojima rade vraćaju dobročinstvo svom klubu kroz donacije i raznovrsnu drugu podršku. Rukomet je za neke grub sport, ali za mene je on plemenit. On odgaja osobe sa stavom, jakom motivacijom, koje znaju da rezultati i u sportu i u životu dolaze samo kroz odricanje, rad, disciplinu, žrtvovanje i trud. U Skoplju imamo najboljeg policajca koji je rukometaš, kao i rukometaša koji je bio kandidat za načelnika jedne od gradskih općina. Život je borba.

STAV: Već ste godinu selektor prvog rukometnog tima Albanije. Ima li rukomet budućnost u ovoj zemlji?

ISMAILI: Albanija je već uložila u nogomet, i to se vratilo historijskim uspjehom i plasmanom na Evropsko prvenstvo u Francuskoj. Po istom receptu žele oživjeti rukomet, koji nema tradiciju u Albaniji. Iz Nacionalnog saveza upućen je poziv svim Albancima u domovini, susjednim državama i dijaspori koji igraju rukomet da se jave. Boravili smo u Skandinaviji, Italiji, Luksemburgu i u drugim evropskim državama. Dobili smo i nekoliko igrača iz Makedonije. Potrebno je raditi na mlađim generacijama i željeni rezultati sigurno će doći. Ranije su naši rukometaši jedva davali golove, a sad, za samo godinu rada, uspijevamo parirati protivniku.

STAV: Kako vidite rukometnu scenu u Bosni i Hercegovini i drugim državama bivše Jugoslavije?

ISMAILI: Na posljednjem Evropskom prvenstvu bilo je pet bivših jugoslavenskih država, samo Bosne i Hercegovine nije bilo. Žao mi je što je rukomet oslabio u Bosni i Hercegovini. Volio bih da se vratite na evropski nivo, gdje je banjalučki Borac bio klupski prvak. Mi u Makedoniji imamo Vardar, koji je prošle godine bio evropski klupski prvak. Svi napreduju, čak i Slovenija, koja je bila jako slaba u vrijeme Jugoslavije. Samo Bosna stagnira. Volio bih stupiti u kontakt s bosanskohercegovačkim selektorom Bilalom Šumanom da uspostavimo saradnju, da igramo prijateljske utakmice. Pozivam ga na igranje rukometa na pijesku, što je posebna atrakcija.

Stav.ba

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button