
Sastojci (za 4 osobe):
-
500–700 g mesa po izboru (piletina, junetina– može i s kostima za više ukusa)
-
5–6 većih krompira
-
2 mrkve
-
1 crvena paprika
-
1 zelena paprika
-
1 glavica crvenog luka
-
3 čehna bijelog luka
-
2 paradajza ili malo pelata
-
Maslinovo ulje ili običan ulje
-
Začini: so, biber, suhi začin (vegeta), crvena paprika, timijan, ruzmarin, lovorov list
-
Malo vode ili supe za podlijevanje
Priprema:
-
Priprema mesa:
Meso isijeci na komade i začini (so, biber, crvena paprika, malo ulja). Ako imaš vremena, ostavi da odstoji 30 minuta. -
Povrće i krompir:
Krompir oguli i isijeci na krupnije komade. Isto i mrkvu. Paprike, paradajz i luk isijeci na trakice ili kolutiće. -
Slaganje u tepsiju:
Naulji tepsiju. Redaj povrće i krompir, preko rasporedi meso. Dodaj bijeli luk u komadićima i list lovora. Sve pospi začinima i malo poulji. Po želji možeš dodati i kašiku paradajz-pirea za boju i ukus. -
Podlijevanje:
Dodaj 1 čašu vode ili temeljca (da pokrije dno, ali ne da pliva). -
Pečenje:
Pokrij alu-folijom i peci u rerni na 200°C oko 45 minuta. Zatim skini foliju i zapeci još 20–30 minuta da fino porumeni.
Prijedlog za serviranje:
-
Uz kiselo mlijeko ili kupus salatu
-
Možeš poslužiti i uz krišku domaćeg hljeba ili pogače
Akos.ba