Kulinarstvo

Ručak u jednoj tepsiji

Zapečeno meso sa krompirom i povrćem

Sastojci (za 4 osobe):

  • 500–700 g mesa po izboru (piletina, junetina– može i s kostima za više ukusa)

  • 5–6 većih krompira

  • 2 mrkve

  • 1 crvena paprika

  • 1 zelena paprika

  • 1 glavica crvenog luka

  • 3 čehna bijelog luka

  • 2 paradajza ili malo pelata

  • Maslinovo ulje ili običan ulje

  • Začini: so, biber, suhi začin (vegeta), crvena paprika, timijan, ruzmarin, lovorov list

  • Malo vode ili supe za podlijevanje


 Priprema:

  1. Priprema mesa:
    Meso isijeci na komade i začini (so, biber, crvena paprika, malo ulja). Ako imaš vremena, ostavi da odstoji 30 minuta.

  2. Povrće i krompir:
    Krompir oguli i isijeci na krupnije komade. Isto i mrkvu. Paprike, paradajz i luk isijeci na trakice ili kolutiće.

  3. Slaganje u tepsiju:
    Naulji tepsiju. Redaj povrće i krompir, preko rasporedi meso. Dodaj bijeli luk u komadićima i list lovora. Sve pospi začinima i malo poulji. Po želji možeš dodati i kašiku paradajz-pirea za boju i ukus.

  4. Podlijevanje:
    Dodaj 1 čašu vode ili temeljca (da pokrije dno, ali ne da pliva).

  5. Pečenje:
    Pokrij alu-folijom i peci u rerni na 200°C oko 45 minuta. Zatim skini foliju i zapeci još 20–30 minuta da fino porumeni.


Prijedlog za serviranje:

  • Uz kiselo mlijeko ili kupus salatu

  • Možeš poslužiti i uz krišku domaćeg hljeba ili pogače

    Akos.ba

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button