Kulinarstvo

Rostovano pile

Sastojci:

  • 1 cijelo pile (1.5–2 kg)

  • 3–4 kašike maslinovog ulja ili istopljenog putera

  • 1 limun (prepolovljen)

  • 4 čehna bijelog luka

  • So, biber

  • Suhi začini po izboru: crvena paprika, timijan, ruzmarin, origano

  • Svježi ruzmarin ili timijan (opcionalno, za unutrašnjost)


Priprema:

  1. Pile operi i posuši ubrusom.

  2. Natrljaj spolja i iznutra solju, biberom i začinima.

  3. Unutra stavi prepolovljen limun, 2 čehna bijelog luka i grančicu ruzmarina/timijana.

  4. Pile premaži uljem ili puterom.

  5. Stavi ga u pleh i peci u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 1.5 sat (ili dok ne porumeni i sok ne bude bistar kad probodeš batak).


🥔 Pekarski krompir

Sastojci:

  • 1 kg krompira

  • 1 crveni luk (narezan na kolutove)

  • 2 kašike ulja

  • 1 kašičica mljevene paprike

  • So, biber

  • Malo čilija ili ruzmarina (po želji)


Priprema:

  1. Krompir oguli i isijeci na četvrtine ili krupnije komade.

  2. U velikoj zdjeli pomiješaj krompir s uljem, crvenom paprikom, soli i biberom.

  3. Dodaj kolutove luka i sve promiješaj.

  4. Rasporedi u pleh (ili okolo pileta zadnjih 45 minuta pečenja).

  5. Peci dok ne postane zlatno-smeđ i hrskav (oko 45 minuta na 200°C), povremeno promiješaj.


Savjet:
Ako želiš dodatno bogatstvo okusa, možeš preliti krompir s malo pileće masnoće iz pleha tokom pečenja.

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button