Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Da li vam je srce u formi?

Da li vam je srce u formi?

Moja vjera je svedena na mehaničke radnje koje sam sve više požurivala.

Uprkos svim knjigama, predavanjima i čežnji, nisam više mogla osjetiti slast svoje vjere. Moja duša je postala teška, a namaz mi je postao teret. Pokušala sam da se koncentrišem tokom učenja, ali bi moj um tako često odlutao. Možda sam izgledala kao pobožna muslimanka. Međutim, znala sam da sam mrtva iznutra, piše portal iiph.com.

Ova faza dolazi svima koji nastoje zadovoljiti našeg Stvoritelja. Nakon dugog razmišljanja, zaključila sam da previše obraćamo pažnju na vanjske stvari i zaboravimo zdravlje našeg srca, koje je stub obožavanja. Ako su naša srca čista i žele da osjete ljubav od Allaha, ona se nikada neće umoriti od sjećanja na Njega. Dobrobit cijelog tijela zavisi od našeg srca.

U svojoj knjizi Madarij kao-Salikeen, Ibn Kajjim spominje pet faktora koji su najveći koruptori srca: “Čuvajte se pet koruptora srca: Preveliko druženje, maštanje, vezanost za druge osim Allaha, prejedanje i prekomjerno spavanje.”

Prekomjerno druženje

Kada provodimo previše vremena u druženju sa drugim ljudima, postepeno postajemo nemarni prema pravoj svrhi našeg života.

ŠTA RADITI?
1. Ograničite korištenje društvenih medija
2. Držite se dobrog i pouzdanog društva
3. Budite izvor promjene
4. Praktikujte osamljivanje

More želja

Kao ljudska bića, imamo beskrajni popis želja i za koje ćemo se vjerovatno boriti dok ne umremo. S druge strane, nemamo čežnju za zagrobnim životom; pretpostavljamo da ćemo uspjeti na temelju naše lažne nade bez činjenja dobrih djela u ime Allaha, a za naše dobro.
ŠTA RADITI?
1. Želite Džennet
3. Ne zaboravite na Allahovu srdžbu
4. Proučavajte ponašanjei djela Poslanika i ashaba

Vezani ste za druge ljude, mimo Allaha
Često se udaljavamo od Allaha, pošto se naša srca vežu za druge ljude. Prijatelji, članovi porodice, odnosno zajednice u cjelini nam postaju draži i značajniji za nas nego naša veza sa Njim. Kako je užasno to što nam je više stalo do mišljenja i savjeta od svakoga, a ne do Gospodara svjetova!

ŠTA RADITI?
1. Sjećajte se svog Gospodara
2. Klanjajte dobrovoljne namaze
3. Činite dove

Pretjerivanje u jelu i piću

Jedna od kvaliteta vjernika jeste da jedu da bi živjeli, a ne žive da bi jeli. Pretjerana ljubav prema hrani i rasipanje vremena i novca na hranu, udaljava naša srca od Allaha.

ŠTA RADITI?
1. Slijedite sunnet Poslanika
3. Jedite zdravo
4. Jedite halal

Prekomjerno spavanje
Kada postoji svrha u našem životu, ne smijemo gubiti naše vrijeme sa pretjeranim spavanjem. Prekomjerno spavanje podrazumijeva lijenost i teške vrtoglavice.

ŠTA RADITI?
Promijenite obrazac spavanja tako da odgovara onome što je praktikovao poslanik Muhammed a.s. Idite na spavanje odmah nakon jacije, ostanite budni nakon sabaha, te kratko odspavajte u popodnevnim satima. Kada to učinite, osjetit ćete bereket.

Za Akos.ba preveo: Jasmin Mujakić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top