Za djecu i omladinu

Četiri načina kako da sebi uljepšate dan

„Sretan i ispunjen dan je za svakog od nas različit“, kaže Bobbi Anderson, life-coach i psihologinja.

Za nju je sretan dan ispunjen s ljubavlju, smirenošću i mirom. Međutim, ona sreću pokušava pronaći čak i u momentima tuge, razočarenja i haosa.

„Sreća je u nama i nezavisna je od stvari koje se dešavaju oko nas“, kaže Bobbi. Drugim riječima, sreća je stanje uma.

Za poslovnu trenericu Jeannu Gabellini, sretni dani su takođe vezani za stanje uma. Za nju, sreća znači osjećaj da imamo dovoljno vremena, što se ne svodi samo na obaveze na kalendaru, već je pitanje stava i pristupa životu.

Za Jeannu sreća znači slijeđenje intuicije i ponekad činjenja onoga što se čini dobrim, umjesto onoga što bismo trebali raditi. Naprimjer, njena listi obaveza uključuje i neobavezni sastanak s marketinškim partnerima. Umjesto toga, ona odabire da vrijeme provede s sinom i čita mu knjigu.

Užitak se može pronaći čak i tokom problema. „Užitak može biti velika diverzija spram boli. Sreća smanjuje njen intenzitet i usmjerava nas u pravcu smanjenja boli“, kaže Bobbi Anderson.

Podijelila je s nama priču o majci njene prijateljice, koja je godinama patila od boli u leđima, kukovima i nogama. Nakon što su se njena prijateljica i njena majka jedne prilike vratile iz bolnice, trebale su da prođu kroz 30-minutni ritual prenošenja bolesne žene iz automobila u kuću.

Kad su otvorile vrata od automobila, njena majka je iznenada shvatila da su joj u posjetu stigli unuci. I prije nego je njena kćerka stigla da reaguje, starica je već bila unutar kuće. „Preplavila ju je sreća zbog toga što može da vidi svoju unučad“, kaže Bobbi.

Donosimo vam 4 savjeta kako da u vašim životima njegujete osjećaj sreće:

1. Postavite jasan cilj

„Našu sreću možemo sabotirati tako što nećemo imati jasan cilj koji želimo ostvariti tokom dana ili ako sebi dopustimo da san pometu očekivanja i pritisci drugih ljudi“, kaže Jeanna Gabellini.

„Često zaboravimo da imamo kontrolu nad našim osjećajima, načinom na koji reagujemo i odlukama koje donosimo“, kaže ona.
Ona savjetuje da na početku dana zacrtamo cilj kako bismo se željeli osjećati, šta ćemo tokom dana raditi i šta bismo htjeli iskusiti. Na ovaj načinsami odabirete na šta ćete se fokusirati, umjesto da tu odluku prepustite okolnostima.  Evo primjera: „Danas želim da se osjećam snažno, kreativno i slobodno, puno ljubavi prema ljudima oko sebe.“

2. Njegujte zahvalnost

„Zahvalnost je bez ikakve sumnje najefikasniji način na koji možete njegovati sreću“, kaže Anderson. „Naprimjer, nakon što se probudite ujutro i otvorite oči, zahvalite se Bogu za sve blagodati i blagoslove u vašem životu“, kaže ona.

Jeanna Gabellini kaže da je zahvalna na svemu, počev od učitelja njenog sina, njenih klijenata, fitness programa u kojem učestvuje, pa sve do novog programa koji pokreće. Ne možete se sjetiti ničega na čemu biste bili zahvalni? Prema Bobbi Anderson, „počnite od vazduha koji dišete, vode koju pijete ili stana u kojem boravite“.

3. Njegujte radoznalost

Budite radoznali, istražujte koje su to stvari koje vam donose radost i koji su to načini pomoću kojih vam dan može biti manje stresan. Naprimjer, možete sebe pitati: „Koliko ću danas vremena odvojiti za relaksaciju? Koliko da to ostvarim? Ko mi od ljudi može pomoći?“

4. Oslobodite se negativnih navika

Oslobađanje vjerovanja i ponašanja koja vam ne koriste može donijeti veliku radost u vaš život. Šta je to što biste voljeli promijeniti kod sebe?
Naprimjer, Bobbi Anderson savjetuje da se oslobodimo potrebe da kritikujemo. Obratite pažnju na slučajeve kad kritikujete druge.

„Uhvatite sebe u momentu dok to činite, napravite pauzu i podsjetite se da kad ste kritični prema nečemu, to obično znači da nam nešto nedostaje u našem životu“, kaže ona. Tragajte za stvarima koje nedostaju u vašem životu, i energiju koju ste nekad trošili na kritikovanje usmjerite ka popravljanju vašeg stanja. Naravno, sreća je za svakoga drugačija. Svakog dana dvojite vrijeme da otkrijete šta ona za vas znači.

Izvor: PsychCentral

Za Akos.ba preveo: Nedim Botić

Povezani članci

Back to top button