Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Književni kutak > Robin Hud ili Don Kihot biblioteka: Ko je fantomski čitalac?

Robin Hud ili Don Kihot biblioteka: Ko je fantomski čitalac?

Da bi spaslili dugo neiznajmljene knjige od apsolutnog zaborava, pa čak i bacanja, američki bibliotekari su izmislili fiktivnog čitaoca.

Čak Fajneli – nepostojeći idealni čitalac

Čak Fajneli je vrli i izuzetno vrijedni član biblioteke East Lake County Library u gradiću Sorento (Florida). Gospodin Fajneli na prvi pogled čita bez nekog posebnog šablona, čita razne knjige, od romana Džona Stajnbeka pa čak do dječije književnosti.

Interesantno je to što ovaj član biblioteke pročita neke knjige za samo nekoliko minuta, iznajmi ih i odmah vrati. Za devet meseci on je iz biblioteke uzeo 2.361 knjigu, čime je biblioteci podignuta kvota iznajmljivanja za 3,9 procenata.

MISLITE DA JE ON EKSPERT BRZOG ČITANJA? NE, ON JE FANTOM.

Čak Fajneli postoji samo u administraciji biblioteke, i to samo u spisku članova, kako izvejštava lokalni list Orlando Sentinel. Direktor biblioteke Džordž Dore i njegov asistent Skot Amey su izmislili gospodina Čaka F, dali mu adresu, falsifikovanu vozačku dozvolu i pustili ga da iznajmljuje knjige, a on ih je iznajmljivao mnogo.

Na drugi pogled, primjećuje se da naizgled besmisleno iznajmljivanje knjiga ipak ima sistem. Fajneli se zanima samo za knjige koje dugo niko nije zapazio i koje uskoro čeka surova sudbina automatskog izbacivanja iz elektronskog sistema biblioteke.

TAMO GDE MAŠINA NEMA MILOSTI TU MORA ČOVJEK DA USKOČI, MISLILI SU DIREKTOR I NJEGOV ASISTENT.

Reakcija nadležnih na fantomskog čitaoca

fantomski čitalacKada je nadzorni odbor biblioteke u decembru dobio anonimnu dojavu, otkriven je fantom biblioteke. Direktor biblioteke je suspendovan. Ipak, može se reći da je ovo bila pretjerana reakcija, jer je gospodin Dore spasavao knjige koje se u nekom dužem period nisu čitale. To što se neke knjige malo čitaju, ne znači i da malo vrijede.

Osim toga, praksa fantomskog čitaoca se sprovodi i u drugim američkim bibliotekama.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Kompjuterski sistem na osnovu kvote iznajmljivanja odlučuje da neka knjiga treba da se izbaci iz ponude. Tako se stotine hiljada knjiga baci u korpu za smeće. Prosječan čitalac danas čita samo knjige koje imaju dobar marketing, pa se često ono što nije bestseler iz biblioteka izbacuje.

DODATNO JE PARADOKSALNO TO, ŠTO TE ISTE KNJIGE KOJE BIBLIOTEKE BACAJU, ČESTO KASNIJE MORAJU PONOVO DA NABAVE KADA IZ NEKOG RAZLOGA PORASTE POTRAŽNJA ZA NJIMA.

Prije dvadeset godina objavljen je roman naučne fantastike pod imenom Bellwether autorke Koni Vilis. U njemu je riječ o naučnici koja u regionalnoj biblioteci proučava trendove i uspijeva da prije svih shvati koje će knjige biti popularne u predstojećem periodu. Možda je i direktor biblioteke poučen višegodišnjim iskustvom znao da će knjige koje spasava fantom nekada opet biti popularne.

Da li je ovaj direktor Robin Hud ili možda čak Don Kihot biblioteka, ostaje na nama da odlučimo.

Piše: Haris Ibrahimović

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top