Islamske temeKnjiževni kutak

Četiri knjige koje su obilježile 2017. godinu

Da’wa, Temelji islamskog misionarstva (Zenica), Šefik Kurdić.

Ovo je autorova 35. knjiga (posljednja) i predstavlja plod njegovog dugogodišnjeg rada u ovoj oblasti. Svoju ‘turneju’ predstavljanja ove knjige započeo je u Gradskoj džamiji u Velikoj Kladuši. Knjiga govori o definiciji i temeljima Islama, zatim o sistemima u Islamu, osobinama daija, metodama prijašnjih i potonjih generacija itd. U ovoj knjizi se proteže jedna velika i značajna poruka, a to je sveobuhvatnost Islama. Islam se ne praktikuje samo u džamiji, mektebu i u kući, već islam obuhvata sve ovosvjetske sisteme i prožima se kroz čitav čovjekov život.

Vjera i tradicija u identitetu Bošnjaka (Bihać), Muharem Štulanović

Jedan od najvećih eksperata u oblasti ‘Tradicije Bošnjaka’ definitivno je prof. Štulanović. Autora doktorska disertacija: ‘Urf (običaj) kao pomoćni izvor šerijatskog prava sa osvrtom na Bosnu i Hercegovinu’ i knjiga Vjera i tradicija u identitetu Bošnjaka predstavljaju ogroman doprinos našoj bošnjačkoj biblioteci. Knjiga govori o identitetu i njegovom značenju, o sihiru, Kur’anu, Poslanikovom, sallallahu alejhi ve sellem, značaju u kulturi pamćenja i sjećanja kroz tradiciju  i običaje Bošnjaka. Tretira raznovrsna pitanja iz ibadeta, namaza, zekata, posta, hadža i dr. kroz običaje i praksu Bošnjaka. Također, autor u određenim pitanjima nudi i rješenja kako određenja pitanja promatrati u savremenom vremenu.

Vodič za muslimansku porodicu, Enciklopedija pitanja i odgovora,  (Sarajevo) Safet Kuduzović

Ova knjiga spada u onu oblast dijela gdje se u vidu pitanja i odgovara obrađuju tematske cjeline. Ovo je prvi tom knjige Vodič za muslimansku porodicu, a predviđeno je, ako Allah da, da će se ona sastojati od minimalno pet tomova (kako je naznačio recenzent ovog djela Amir Durmić). U uvodu autor govori o značaju porodice i mjestu žene u porodici, a zatim govori o aktualnim pitanjima iz oblasti Akide, čistoće i namaza. U pregovoru od Elvedina Pezić stoji: „O naučnoj vrijednosti ovog djela doista bi se imalo kazati mnogo, a ovom prilikom ukazat ću na na to da je svaki odgovor dr. Kuduzovića zasnovan na jakim argumentima, čiji se izvori nalaze u klasičnoj literaturi, posebno u djelima hanefijskog mezheba, a nemoguće je ne primijetiti i veliku toleranciju i uvažavanje drugih mišljenja.“

Vrtovi pobožnjaka – Rijadus – salihin, zbirka hadisa, (Sarajevo) Jahja b. Šeref En-Nevevi, prevodioci: Amir Durmić i Emir Demir

Knjiga je prevođena i prije (u sklopu porodične biblioteke – poklona Visokog Saudijskom komiteta za pomoć BiH), kao što je i štampan  njen komentar ‘Radost pogleda’ (2 toma prevedeno), od istoimenih prevodioca. Oni su uložili ogroman trud da ova knjiga ugleda svjetlo dana. Svaki hadis su vokalizirali, napisali transkripciju za onaj hadisa koji je u vidu dove, naznačili u kojim se hadiskim zbirkama nalazi  hadis, dali kraći komentar ondje gdje je bilo potrebno itd. Knjiga se većinom sastoji od sahih (vjerodostojnih) i hasen (dobrih) hadisa, dok je jedan mali broj daif (slabih) hadisa.

Piše: Vedad Mustedanagić, student FIN-a

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button