Vijesti iz zemlje

Riješeni imovinsko-pravni odnosi: Grad Sarajevo počinje gradnju trebevićke žičare

Imovinsko-pravni odnosi između KJKP Grasa i Grada Sarajeva riješeni su nakon dugo godina čime projekat renoviranja trebevićke žičare u Sarajevu može početi, rekao je danas gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, javlja Anadolu Agency (AA).

On je sa predstavnicima GRAS-a potpisao ugovor kojim je prenos prava građenja žičare prebačen sa ovog preduzeća na Grad Sarajevo.

“Od danas stičemo i formalno pravo da gradimo treebevićku žičaru, uz velike napore i procedure koje smo prošli. Radili smo na tome mjesecima i konačno smo notarski ugovor završili. Želim se zahvaliti u ime Grada, u ime građana Sarajeva koji željno iščekuju žičaru. Bez obzira što je ovo dugo trajalo, mi smo očekivali da će doći do ovoga, da ćemo naći zajednički jezik i nismo nijednog trenutka gubili nadu da ćemo jednog dana potpisati ovaj ugovor”, kazao je Komšić.

Grad Sarajevo, iako nije imao formalno pravo na gradnju trebevićke žičare, u međuvremenu je radio sa Općinom Stari Grad gdje je dobijena urbanistička saglasnost nakon čega je Gradu odobren zahtjev za građevinsku dozvolu.

“Urađeno je idejno rješenje trase, u međuvremenu smo na svoju ruku uradili projekat rušenja polazne stanice i vrlo brzo ćemo pristupiti tome. Izvršili smo pretkvalifikaciju firmi koje su zainteresovane za građenje žičare, dobili smo dvije firme najpoznatije u Evropi po gradnji žičara. Grad je dobio donaciju od tri miliona i 800 hiljada franaka, nama za žičaru nedostaje još pet miliona. Ove godine ćemo izdvoijit sredstva budžetom, predvidjeli smo negdje oko tri i pol miliona. Treba se znati, grad gradi od svojih sredstava žičaru, nećemo tražiti ni od koga pare”, kazao je Komšić dodajući kako rušenje početne stanice na Trebeviću može krenuti odmah.

Direktor GRAS-a Avdo Vatrić je istakao da će trebevićka žičara biti obnovljena najviše na zadovoljstvo građana Sarajeva.

“Smatram da GRAS ovim čini dobro djelo, jer će obnovom žičare profitirati građani Sarajeva. Ovim činom ljudima koji koriste Trebević dajemo podršku da to i nastave. Nadam se da će se brzo obnoviti žičara na zadovoljstvo svih. Ne znamo tačno vremenski kada će to početi”, rekao je Vatrić.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button