Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Kolumne i intervjui > Republika Srpska zakoračila ka ‘policijskom entitetu’

Republika Srpska zakoračila ka ‘policijskom entitetu’

Počela je međusobna bitka do samouništenja, u kojoj se otišlo toliko daleko da su političke netrpeljivosti poprimile lični karakter, a svi problemi u ovom bh. entitetu pali su u drugi plan.

Piše: Mladen Mirosavljević

Bio je to vjerovatno dan koji bi ministar unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska Dragan Lukač najradije preskočio u životu, jer mu je bio težak i privatno i profesionalno. Lukač je lično potvrdio da je sedam osoba, među njima pet pripadnika entitetske Specijalne policije, uhapšeno zbog sumnje da su 22. septembra prošle godine izvršili oružanu pljačku blindiranog kombija na autoputu Banjaluka – Gradiška, iz kojeg je ukradeno više od 300.000 evra transportovanih u Zagreb.

Osim neviđene blamaže da je riječ o pripadnicima elitne policijske jedinice, za koju je ministar Lukač i emotivno vezan, jer je ranije bio njen komandant, neugodno zvuči i činjenica da je riječ o jedinici kojoj je Lukač, kao ministar, posvetio posebnu pažnju, što u njenom kadrovskom što u materijalnom jačanju. On je u nastupu za medije naveo da je “to pojedinačni slučaj i da ga ne treba dovoditi u vezu sa cijelom policijom RS-a”, uz napomenu da nema kolektivne odgovornosti i da je “njegova ostavka na raspolaganju svakog dana onom koji ga je i imenovao na funkciju koju obavlja”, dok direktor policije tvrdi da je ovaj slučaj dokaz da nema zaštićenih.

Opširnije na portalu Al Jazeere:

Republika Srpska zakoračila ka ‘policijskom entitetu’

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top