Recept za domaći somun
Hasan Basri je govorio:
‘’Mnogo spominjite blagodati koje vam je Allah dao, jer je u njihovom spominjanju ujedno i zahvalnost, i znajte da je Allah naredio svome Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, da kazuje o blagodatima, kada je objavio: ‘’Zato siroče ne ucvili, a na prosjaka ne podvikni, i o blagodati Gospodara svoga kazuj.’’ (Ed-Duha, 11.)
Na neke stvari u životu smo se toliko navikli da se podrazumjevaju. Jedna sićušna, a nama bitna jeste i ramazanski somun. Jedina nam briga da na vrijeme odemo da ga kupimo i da pronađemo pekaru koja ih pravi po našem ukusu.
Ali ima i onih koji tu blagodat ne uživaju. Život ih je odveo u neke krajeve gdje somuna nema. Jedna od njih je i Amina koja nam je dala svoj recept za somune.
Pravi ih i mimo ramazana, ali za ramazan znamo da drugačije mirišu.
Svoje domaće somune/lepine napravite sa isprobanim receptom:
800 g brašna
1,5 dl mlakog mlijeka
1 velika kašika šećera
2 velike kašike suhe germe (moze i svježa germa jedna cijela jer što više to bolje)
1,5 supena kašika soli
1 dl ulja
4 dl mlake vode
1,5 dl jogurta
Mlijeko, šećer i germu sastaviti i pustiti nekoliko minuta da nadođe. Brašno, sol, ulje, jogurt i vodu staviti u jednu veliku posudu i sjediniti sa germom te zamijesiti fino mekano tijesto. Tijesto treba da bude rjeđe nego hljeb tj.treba da je mecavo. Ostaviti da nadođe oko 50-60 minuta. Kada se tijesto podiglo odvojiti ga u loptice i staviti na pek papir. Sačekati da opet malo nadođe i onda ih prstima pritisnuti u oblik lepine.
Nožem ili nekim drugim predmetom napraviti po lepini šare, premazati sa tečnim jogurtom i posuti sa čurokotom. Potrebno je opet ostaviti da malo odstoje. Za pečenje najbolja varijanta je da se peku na pek papiru i stave na vruću rešetku od rerne . Znači rernu predhodno zagrijati i peći na najjačoj temperature oko 10 min. Važno je da dobijete boju koju vi želite.
Uživajte u mirisu i okusu.
Recept i foto: Amina Lemeš Gerzić
Za Akos.ba pripremila Zilha Ramić