Kulinarstvo

Recept za domaći somun

Hasan Basri je govorio:

‘’Mnogo spominjite blagodati koje vam je Allah dao, jer je u njihovom spominjanju ujedno i zahvalnost, i znajte da je Allah naredio svome Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, da kazuje o blagodatima, kada je objavio: ‘’Zato siroče ne ucvili, a na prosjaka ne podvikni, i o blagodati Gospodara svoga kazuj.’’ (Ed-Duha, 11.)

Na neke stvari u životu smo se toliko navikli da se podrazumjevaju. Jedna sićušna, a nama bitna jeste i ramazanski somun. Jedina nam briga da na vrijeme odemo da ga kupimo i da pronađemo pekaru koja ih pravi po našem ukusu.

Ali ima i onih koji tu blagodat ne uživaju. Život ih je odveo u neke krajeve gdje somuna nema. Jedna od njih je i Amina  koja nam je dala svoj recept za somune.

Pravi ih i mimo ramazana, ali za ramazan znamo da drugačije mirišu.

Svoje domaće somune/lepine  napravite sa isprobanim receptom:

800 g  brašna

1,5 dl mlakog mlijeka

1 velika kašika šećera

2 velike kašike suhe germe (moze i svježa germa jedna cijela jer što više to bolje)

1,5 supena kašika soli

1 dl ulja

4 dl mlake vode

1,5 dl jogurta

Mlijeko, šećer i germu sastaviti i pustiti nekoliko minuta da nadođe. Brašno, sol, ulje, jogurt i vodu staviti u jednu veliku posudu i sjediniti sa germom te zamijesiti fino mekano tijesto. Tijesto treba da bude rjeđe nego hljeb tj.treba da je mecavo. Ostaviti da nadođe oko 50-60 minuta. Kada se tijesto podiglo odvojiti ga u loptice i staviti na pek papir. Sačekati da opet malo nadođe i onda ih prstima pritisnuti u oblik lepine.

Nožem ili nekim drugim predmetom napraviti po lepini šare, premazati sa tečnim jogurtom i posuti sa čurokotom. Potrebno je opet ostaviti da malo odstoje. Za pečenje najbolja varijanta je da se peku na pek papiru i stave na vruću rešetku od rerne . Znači rernu predhodno zagrijati i peći na najjačoj temperature  oko 10 min. Važno je da dobijete boju koju  vi želite.

Uživajte u mirisu i okusu.

Recept i foto:  Amina Lemeš Gerzić

Za Akos.ba pripremila Zilha Ramić

Povezani članci