Islamske temeU Fokusu

Ramazanska putokazja: Ramazan je radost

Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svjetova! Neka je salavat i selam na posljednjeg Božijeg poslanika – Muhammeda, a.s., na njegovu časnu porodicu, plemenite ashabe i sve one koji ih slijede sa Istinom u srcu, do Sudnjega dana!

Danas je prva hutba u ovom ramazanu i u današnjoj hutbi govorim na temu “Ramazan je radost”.

Nalazimo se na samom početku mjeseca ramazana. Došao nam je plemeniti mjesec u kojem Allah, dž.š., uvećava nagradu i obilno daruje. Vrata dobra, svakom onom ko želi dobro, u ovom mjesecu se otvaraju. Mjesec je ovo dobrih djela, mjesec pomaganja i darivanja. Uzvišeni kaže:

“U mjesecu ramazanu počelo je objavljivanje Kurʼana, koji je putokaz ljudima i jasan dokaz Pravog puta i razlikovanja dobra od zla.”

Ramazan je mjesec ispunjen milošću, oprostom i oslobađanjem od vatre. Njegova prva trećina je milost, druga trećina je oprost, dok je treća oslobađanje od džehennemske vatre. Predanja koja govore o vrijednosti mjeseca ramazana brojna su i poznata.

Prenosi Ebu Hurejre, r.a., da je Muhammed, a.s., rekao:

“Kada dođe ramazan otvore se džennetska vrata, džehennemska se zatvore i šejtani se vezuju u lance.”

Džennetska vatra se u ovom mjesecu otvaraju zbog mnoštva dobrih djela koja se u njemu čine, a džehennemska vrata se zatvaraju zbog malog broja grijeha, jer se muslimani u ovom mjesecu bore sa sobom i svojim strastima, te se trude ne činiti grijehe.

Ebu Hurejre, r.a., prenosi da je Poslanik, s.a.v.s., rekao:

“Mom narodu u mjesecu ramazanu dato je pet stvari koje nisu date nijednom drugom narodu prije njega: zadah iz usta postača Allahu je ljepši od mirisa miska; meleki traže oprost za postače sve dok se ne iftare; Allah, dž.š., svaki dan uljepšava Svoj Džennet i govori: ʽNadati se da moji dobri robovi odbace od sebe nedaće i tegobe, pa se usmjere prema tebiʼ; u njemu se vežu neposlušni šejtani, pa se ne puštaju ka onima koje inače napadaju u drugim mjesecima i u zadnjoj noći opraštaju im se grijesi.” Rečeno je: “Allahov Poslaniče, je li ona (ta zadnja noć) Lejletu-l-kadr?” Odgovorio je: “Ne, već radnik dobije nagradu onda kada završi svoj posao.”

Ramazan nam dolazi svake godine i prilika je da u njemu budemo od onih koje je Poslanik, a.s., pobrojao u citiranom hadisu. Da budemo od onih koji će ramazan provesti u postu i činjenju dobra, a nikako u haramu i griješenju.

Ovaj mjesec je izuzetna prilika i izuzetan dar za svakog onog ko sebi želi osigurati dobrom i na ovom i na budućem svijetu. Uz post, u ovom mjesecu trebali bismo pojačati našu vezu i druženje sa Kurʼanom, sa namazom, sa udjeljivanjem sadake, sa pomaganjem bolesnima i nemoćnima, tj. sa svim onim ibadetima i dobrim djelima koja će nam biti od pomoći na Sudnjem danu.

Post koji je propisan u toku ramazana kao obaveza, a mimo njega kao nafila, svrstava se u grupu najboljih djela, a Uzvišeni postačima obećava posebne nagrade, te će post biti zagovarač – šefadžija na Sudnjem danu. Za postača su pripremljena posebna džennetska vrata – vrata Rejjan, na koja će ući isključivo postači. Zato je ramazan jedinstvena prilika za svakog čovjeka – da se svojim dobrim djelima približi Uzvišenom i osigura sebi nagrade oba svijeta, a koje samo Uzvišeni robu darovati može.

Molimo Uzvišenog da mubarek ramazan učini  istinskim preporodom naših duša!

Amin

Djelo: Ramazanska putokazja
Autor: Meadin Mrndžić
Za Akos.ba izdvojila i priredila: Selma M.

Dragi ljubitelji pisane riječi, nedavno je na tržište izašla nova knjiga ‘’Ramazanska putokazja’’, autora prof. Meadina Mrndžića. Toplo vam je preporučujemo. Njena tematika vezana je za hutbe i kazivanja o blagoslovljenom mjesecu ramazanu.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button