Recept dana: Teletina u sosu od gljiva
Priprema:
15 min
Kuhanje:
20 – 25 min
Serviranja:
6 porcija
Sastojci:
700g teletine
180g brašna
1/2 kašičice soli
1/2 kašičice bibera
1/2 kašičice mljevene paprike
2 kašike maslaca
400g gljiva, šampinjona
180ml pilećeg ili junećeg temeljca
125mlvrhnja za kuhanje 20% m.m.
2 kašike paradajz sosa
1 mladi luk, isjeckan
1/2 kašičice narendane limunove kore
2 kašike listova svježeg peršuna, isjeckanog
bibera, mljevenog po želji
Priprema:
U zdjeli izmješajte brašno, so, biber, mljevenu papriku. Uvaljajte svaki komad mesa u ovu mješavinu.
U velikoj tavi, na istopljenom maslacu, dinstajte meso, u nekoliko tura, vadeći ga iz tave čim porumeni. Izvađene komade mesa, poklopite da ostanu topli.
Odvojite peteljke sa šampinjona. Svaku kapicu šampinjona isijecite na tanke listiće. Dodajte tako izrezane gljive u tavu gdje se peklo meso i dinsajte na laganoj vatri dok ne omekšaju. Dodajte pileći ili goveđi temeljac, vrhnje za kuhanje, paradajz sos, luk i ostavite da proključa.
Smanjite teperaturu na minimum i kuhajte još 7 – 8 minuta, miješajući često, dok se ne zgusne. Sklonite sa vatre. Umiješajte narendanu limunovu koru.
Pospite sos preko mesa, pobiberite po želji i ukrasite listovima svježeg peršuna.
akos.ba