Kulinarstvo

Recept dana: Supa od tikvica s bosiljkom

Jeste li znali da je naučno dokazano da, ukoliko svoj ručak započnete supom, unosite čak 20% manje kalorija nego bez nje? Razlog tome jeste što supe, zbog svoje niske kalorijske vrijednosti i svog volumena, pune gladan i prazan stomak, daju nam osjećaj sitosti i opuštaju nas. Samim tim, izbjegavamo prejedanje prilikom glavnog obroka.

 

Priprema:

15 min

Kuhanje:

30 min

Serviranja:

6 porcija

Sastojci:

6 tikvica, rezanih na kocke

3/4 šolje sjeckanog luka

2 češnja bijelog luka

1/4 šolje maslinovog ulja

4 šolje vode

1/3 šolje svježe sjeckanog bosiljka

150g kiselog vrhnja

Priprema:

Izrežite tikvice na kocke, posolite i ostavite sa strane 20 min. Na maslinovom ulju propržite luk i bijeli luk, 5 min. Dodajte tikvice i dinstajte još 5 min. Začinite solju i biberom.

Dodajte 3 šolje vode i na laganoj vatri kuhajte još 25 minuta. Kada tikvice budu skuhane, ohladite supu i dodajte joj sjeckani bosiljak, vrhnje zatim je izmiksajte u blenderu ili pomoću štapnog miksera. Servirajte.

akos.ba

Povezani članci