Kulinarstvo

Recept dana: Povrtne lazanje

Priprema:
15 min
Kuhanje:
55 – 58 min
Serviranja:
8 porcija

Sastojci:
50g brašna
2 kašičice začinskog bilja
1/2 kašičice bibera
500ml Brzo&Fino vrhnja za kuhanje Lagano
500ml salse od paradajza
250ml vode
16 kora za lazanje
500g mješavine mediteranskog povrća
380g Galbani mocarele

Priprema:

Premažite maslacem vatrostalnu zdjelu.

U tavi pomiješajte brašno, začinsko bilje i biber pa lagano dodajte vrhnje za kuhanje. Pustite da prokuha na srednjoj temperaturi, često miješajući. Kada je umak prokuhao, smanjite temperaturu i pustite da krčka još 2 minute.

Skinite sa toplote pa dodajte 380ml salse od paradajza i 120 ml vode. Ostatak salse i vode ulijte u vatrostalnu posudu i miješajući ujednačite pa prekrijte sa 4 lazanja kore. Rasporedite trećinu kremastog paradajz sosa preko kora, dodajte povrće i pospite sirom. Ponovite isti redoslijed još dva puta pa posudu prekrijte folijom i ostavite u frižideru najmanje 8 sati ili do 24 sata.

Zagrijte rernu na 190°C. Pecite lazanje prekrivene 40 minuta, zatim ih otkrijte i pecite još 10 minuta da dobiju lijepu boju. Pustite da odstoje 10 minuta prije rezanja i serviranja.

akos.ba

Povezani članci