Recept dana: Čarobna duga
Sastojci:
200g marcipana
1 šolja šećera
150g Dukat maslaca
4 jajeta
1 kašika badem ekstrakta
2 šolje brašna
1/4 kašičice soli
5 kapi zelene boje za hranu
5 kapi crvene boje za hranu
300g džema od malina
180g crne čokolade
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 °C i pripremite podmazani pleh za pečenje tako što ćete je obložiti papirom za pečenje.
Umutite marcipan sa maslacem pomoću miksera, dodajte žumanjke i ekstrakt i mutite dok se masa ne sjedini. Zatim umiješajte brašno i sol na manjoj brzini nastaviti mutiti.
U odvojenoj zdjeli umutite bjelanca u čvrsti snijeg. Zatim prebacite snijeg od bjelanaca u mješavinu sa brašnom i sve dobro promiješajte. Mješavinu tijesta podijelite na tri dijela.
Dodajte zelenu i crvenu boju u dvije odvojene mješavine,u treću ne stavljajte boju.
Svaku koru posebno pecite. Kore će biti vrlo tanke. Pecite ih 10 minuta. Svaku koru premažite džemom. Prva kora je zelena, zatim neutralna/neobojena, zatim ružičasta na vrhu. Ohladite u frižideru barem 2 sata.
Istopite čokoladu i napravite glazuru koju ćete preliti preko cijelog biskvitnog kolača. Ostavite da se hladi min. 1 sat. Izrežite kolač na baklavice ili dijamante (režite dijagonalno).
Akos.ba