Recept dana: Brzo&Fino krem juha od mrkve
Priprema 15 min
Kuhanje
30 min
Serviranja
4 – 6 porcija
Sastojci:
750g isjeckane mrkve (oko 5 komada)
1/2 šolje nasjeckanog luka
2 kašičice sušenog peršuna
1 šolja pilećeg temeljca
3 šolje (750ml) mlijeka
2 supene kašike putera
2 supene kašike brašna
1- 1/2 kašičica (7g) soli
1/2 kašičice (2g) šećera
1/4 kašičice (1g) bibera
1/2 šolje (125g) isjeckanog ementalera ili drugog tvrdog sira
Priprema:
U veću šerpu stavite nasjeckanu mrkvu, luk, peršun i ostale povrćke za juhu, po želji. Poklopite šerpu i kuhajte na srednje jakoj temperaturi. Zatim smanjite temperaturu i kuhajte lagano još oko 10 minuta ili dok mrkva ne omekša.
U šerpu sipajte 650 ml mlijeka i podgrijte ga, ali sklonite sa vatre prije ključanja.
U manjoj posudi rastopite puter. Pomiješajte brašno, so, šećer i biber. Postepeno sipajte u ugrijano mlijeko, stalno miješajući.
Zatim postepeno ulijte vruće mlijeko u juhu sa mrkvom i povrćem, stalno miješajući. Kuhajte na srednje jakoj vatri, miješajući, oko 5 minuta ili dok se juha ne zgusne. Uklonite s vatre i ubacite isjeckani ementaler.
Poslužite toplo
Savjet:
Varijacije: Mrkvu možete zamijeniti repom. Dodajte 1/2 kašičice (2g) mljevene paprike u brašno.
Brzo&Fino i Akos.ba