Ramazanski iftarski meni – sedmi dan
Recept za pripremu tope možete pročitati OVDJE.
Supa sa sirom
Priprema: 15 min
Kuhanje : 15 – 20 min
Serviranja: 4 porcije
Sastojci:
2 kašike Dukat maslaca
srednja glavica crvenog luka, nasjeckanog
1/4 šolje sitno naribane mrkve
1/4 šolje brašna
1 kocka za supu, pileća
1/2 kašičice paprike
1/2 kašičice sušene gorušice, ili najmanja kašičica senfa
1l Dukat trajnog mlijeka
2 šolje isjeckanog Sira edamer sira
paprika, po ukusu
Priprema:
U srednje velikom loncu rastopite Dukat maslac. Propržite luk i mrkvu oko 5 do 10 min ili dok ne omekša. Na to dodajte umiješano brašno, kocku za supu, paprike i senf. Zatim u to lagano umiješajte i Dukat trajno mlijeko. Kuhajte uz stalno miješanje, na srednje jakoj vatri, dok ne prokuha i zgusne se, 5 do 10 min.
Uklonite s vatre, dodajte Sirela edamer sir i miješajte dok se ne otopi.
Uspite u zdjelice i pospite paprikom.
Savjet: Ukoliko supu nećete služiti odmah, sir dodajte pred samo serviranje.
Punjena pureća prsa
Priprema: 15 min
Kuhanje: 30 min
Serviranja: 4 porcije
Sastojci:
2 kašike Dukat maslaca
350g gljiva, isječenih na tanke listove
1 mala paprika, isječena na trake
750g špinata
1 vlasac, suhi, isjeckan
1 češanj bijelog luka izgnječenog
so, biber po želji
4 velika pureća filea
120g Sirela edamera isječena na deblje komade
Priprema:
Zagrijte rernu na 180°C.
U velikoj tavi na visokoj temperaturi, istopite polovinu predviđene količine Dukat maslaca i dinstajte povrće sa vlascem i bijelim lukom. Začinite i ostavite da se ohladi.
Na puretinu, razrezanu za punjenje ali ne i skroz prerezanu, pospite skuhani i ohlađeni špinat, zatim dinstano povrće i onda dodajte komade Sirela sira. Preklopite krajeve, i čačakalicom pričvrstite ivice mesa, kako punjenje ne bi ispadalo.
Istopite preostalu količinu Dukat maslaca u tavi, na visokoj temperaturi i kratko prepržite komade mesa, dok ne porumene sa svih strana. Prebacite meso u vatrostalnu zdjelu. Pecite oko 20 minuta u rerni.
Meso režite kao rolat i pospite preostalim sosom.
Savjet:
Jelo može biti pripremljeno ranije i peći se u poslednjem, S.O.S. trenutku.
Umjesto puretine možete koristiti i piletinu i teletinu, a za nešto blaži ukus umjesto Sirela edamera možete koristiti President Somborsku ili President brie sir.
Badem baklavice
Priprema: 15 min
Kuhanje: 18 – 20 min
Serviranja: 60 komada
Sastojci:
500g Dukat maslaca na sobnoj temperaturi
1 šolja smeđeg šećera
1 kašika sitno sjeckane kore od narandže
1 kašičica ekstrakta vanilije
prstohvat soli
4 šolje brašna
2 kašike Dukat trajnog mlijeka
1 šolja rezanih badema
2 kašike šećera
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180°C.
U zdjeli umiješajte Dukat maslac, šećer, koricu narandže, vaniliju i so. Postepeno dodajte 4 šolje brašna. Miješajte dok se maslac ne razgradi u mješavini.
Pripremite tepsiju za pečenje (38x25cm), obložite je masnim papirom ili premažite Dukat maslacem. Ubacite tijesto i laganim pritiskom prema dnu rasporedite tijesto ravnomjerno i na rubovima tepsije.
Premažite tijesto mlijekom. Pospite bademima, te ih dodatno prstima utisnite u tijesto. Pospite ravnomjerno šećerom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 18 do 20 minuta.
Izvadite iz pećnice i pustite da se ohlade 10 minuta. Izrežite baklavice i poslužite.
akos.ba