Kulinarstvo

Ramazanski iftarski meni – sedmi dan

Recept za pripremu tope možete pročitati OVDJE.

Supa sa sirom

Priprema: 15 min

Kuhanje : 15 – 20 min

Serviranja: 4 porcije

Sastojci:

2 kašike Dukat maslaca

srednja glavica crvenog luka, nasjeckanog

1/4 šolje sitno naribane mrkve

1/4 šolje brašna

1 kocka za supu, pileća

1/2 kašičice paprike

1/2 kašičice sušene gorušice, ili najmanja kašičica senfa

1l Dukat trajnog mlijeka 

2 šolje isjeckanog Sira edamer sira

paprika, po ukusu

Priprema:

U srednje velikom loncu rastopite Dukat maslac. Propržite luk i mrkvu oko 5 do 10 min ili dok ne omekša. Na to dodajte umiješano brašno, kocku za supu, paprike i senf. Zatim u to lagano umiješajte i Dukat trajno mlijeko. Kuhajte uz stalno miješanje, na srednje jakoj vatri, dok ne prokuha i zgusne se, 5 do 10 min.

Uklonite s vatre, dodajte Sirela edamer sir i miješajte dok se ne otopi.

Uspite u zdjelice i pospite paprikom.

 Savjet: Ukoliko supu nećete služiti odmah, sir dodajte pred samo serviranje.

Punjena pureća prsa

 

Priprema: 15 min

Kuhanje: 30 min

Serviranja: 4 porcije

Sastojci:

2 kašike Dukat maslaca

350g gljiva, isječenih na tanke listove

1 mala paprika, isječena na trake

750g špinata

1 vlasac, suhi, isjeckan

1 češanj bijelog luka izgnječenog

so, biber po želji

4 velika pureća filea

120g Sirela edamera isječena na deblje komade

Priprema:

Zagrijte rernu na 180°C.

U velikoj tavi na visokoj temperaturi, istopite polovinu predviđene količine Dukat maslaca i dinstajte povrće sa vlascem i bijelim lukom. Začinite i ostavite da se ohladi.

Na puretinu, razrezanu za punjenje ali ne i skroz prerezanu, pospite skuhani i ohlađeni špinat, zatim dinstano povrće i onda dodajte komade Sirela sira. Preklopite krajeve, i čačakalicom pričvrstite ivice mesa, kako punjenje ne bi ispadalo.

Istopite preostalu količinu Dukat maslaca u tavi, na visokoj temperaturi i kratko prepržite komade mesa, dok ne porumene sa svih strana. Prebacite meso u vatrostalnu zdjelu. Pecite oko 20 minuta u rerni.

Meso režite kao rolat i pospite preostalim sosom.

Savjet:

Jelo može biti pripremljeno ranije i peći se u poslednjem, S.O.S. trenutku.

Umjesto puretine možete koristiti i piletinu i teletinu, a za nešto blaži ukus umjesto Sirela edamera možete koristiti President Somborsku ili President  brie sir.

Badem baklavice

Priprema: 15 min

Kuhanje: 18 – 20 min

Serviranja: 60 komada

Sastojci:

500g Dukat maslaca na sobnoj temperaturi

1 šolja smeđeg šećera

1 kašika sitno sjeckane kore od narandže

1 kašičica ekstrakta vanilije

prstohvat soli

4 šolje brašna

2 kašike Dukat trajnog mlijeka

1 šolja rezanih badema

2 kašike šećera

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180°C.

U zdjeli umiješajte Dukat maslac, šećer, koricu narandže, vaniliju i so. Postepeno dodajte 4 šolje brašna. Miješajte dok se maslac ne razgradi u mješavini.

Pripremite tepsiju za pečenje (38x25cm), obložite je masnim papirom ili premažite Dukat maslacem. Ubacite tijesto i laganim pritiskom prema dnu rasporedite tijesto ravnomjerno i na rubovima tepsije.

Premažite tijesto mlijekom. Pospite bademima, te ih dodatno prstima utisnite u tijesto. Pospite ravnomjerno šećerom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 18 do 20 minuta.

Izvadite iz pećnice i pustite da se ohlade 10 minuta. Izrežite baklavice i poslužite.

akos.ba

Povezani članci