Kulinarstvo

Ramazanski iftarski meni – dvanaesti dan

Recept za pripremu tope možete pročitati OVDJE.

Supa od pečene tikve i peršuna

3 šolje nasjeckane oguljene tikve
1 šolja nasjeckanog peršuna
1 mala glavica luka, nasjeckana
1 kašika jabukovog sirćeta
1/2 kašičice sušenog timijana
1/2 kašičice soli
biber
500ml vode
500ml Dukat trajnog mlijeka
1 kašika brašna

Priprema:

Zagrijati rernu na 200°C. Obložite veliki pleh folijom i lagano je namastite. Sastavite tikvu, peršun, luk, sirće, timijan, so i 1/4 kašičice bibera i istresite u pleh, te malo poravnajte da bude sve u jednom sloju. Pecite oko 30 minuta ili dok tikva ne dobije smeđkastu boju.

Prebacite pečeno povrće u lonac i dodajte vodu. Pojačajte vatru dok ne prokuha. Poklopite i smanjite vatru, te kuhajte lagano 10 minuta ili dok se okusi ne sjedine. U serijama povrće prenosite u blender i blendajte do glatke strukture pirea, dodajući pomalo Dukat trajnog mlijeka koliko je potrebno za pire.

Vratite pire u lonac, umutite brašno s preostalim mlijekom i postepeno umiješajte u pire. Kuhajte na laganoj vatri, stalno miješajući, oko 5 minuta ili dok se lagano ne zgusne, do pojave mjehurića pred ključanje. Začinite biberom.

 Savjet:

Ova supa se može pripremiti ranije i držati 2 do 3 dana u frižideru; a zatim samo podgrijati. Za svjež okus dodajte bosiljak i mladi luk neposredno prije zagrijavanja ili posluživanja.

Teleća plećka na mediteranski mačin

2 kašike Dukat maslaca 
800g teleće plećke, bez kosti
1 luk, isječen na četvrtine
2 češnja bijelog luka, prerezana na pola
125ml goveđeg temeljca
125ml soka od narandže
1/2 kašičice cimeta
so i svježe mljeveni biber
2 kašike svježe mente, nasjeckane
1 kašika svježeg peršuna, nasjeckanog
1 kašika grožđica
1 kašika grubo nasjeckanih badema
1 kašika narendane kore narandže
80g paradajza, očišćenog od sjemenki i narezanog na kocke
125g President Somborska   
svježe mljeveni biber

Priprema
15 min
Kuhanje
1 h 20 min

4-6 porcija

Priprema:

Zagrijte rernu na 180°C. Istopite Dukat maslac u vatrostalnoj zdjeli pa kratko prepecite meso, da zatvorite pore na mesu, sa svih strana. Zatim dodajte luk, bijeli luk, temeljac, sok narandže i cimet. Začinite solju i biberom prema ukusu. Pecite u zagrijanoj rerni 1 sat, ili dok meso ne bude pečeno po vašem ukusu.

U međuvremenu, spojite preostale sastojke za mediteranski miks pa ih pustite da se sjedine na sobnoj temperaturi.

Kada meso izvadite iz rerne, prebacite ga na dasku za rezanje, pokrijte folijom i pustite da odmori 5 minuta.

Pečenje servirajte sa pripremljenim mediteranskim miksom i sosom u kome se meso peklo.

 Savjet:

Vriijeme pečenja za 500g mesa, u komadu, je 45 minuta.

Lagani puding od riže

1l Dukat trajnog mlijeka
125g riže
80g šećera
1 kašika cimeta
2 kašičice ekstrakta vanilije
50g sjeckanih badema
50g sitno sjeckane sušene marelice, za ukras

Priprema
10 min
Kuhanje
30 – 35 min

4-6 porcija

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 190°C. Ubacite papirne korpice u kalup za mafine.

U većoj zdjeli umiješajte brašno, pšenično brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so.

U drugoj zdjeli umutite šećer i kakao u prahu, dodajte jaje, mlijeko, kiselo vrhnje, banane, sjeckanu čokoladu i otopljeni Dukat maslac.

Mokroj smjesi sada dodajte suhu smjesu od brašna i dobro promiješajte mikserom ili drvenom kašikom. Kašikom napunite korpice u kalupu. Pecite u nekoliko tura jer ćete dobiti više od 12 mafina.

Pecite mafine 30 min. Pustite da se ohlade.

 Savjet:

Za još bolji okus mafina koristite zrelije banane ili banane kojoj je kora potamnjela. Mafine prekrijte prozirnom folijom da im sačuvate svježinu. Banane možete zamijeniti bilo kojim voćem.

Recept ustupila gđa Amela: www.tetkinirecepti.com

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button