Kulinarstvo

Lako se pravi i svi je volimo – Pura

Pura je nekada važila za „sirotinjsku" hranu. Današnja gastro ponuda ovu veoma zdravu kašu spaja sa dodacima zahvaljujući kojima ona postaje specijalitet u kom mogu da uživaju i najprobirljiviji sladokusci.

Puru  možete kombinovati sa skoro svim namirnicama koje inače koristite u kuhinji.

Pura je tradicionalno jelo sa ovih prostora, samo se u svakom kraju zove drugačije, u Crnoj Gori i Bosni je pura, u Makedoniji i Bugarskoj je kačamak u Hrvatskoj žganci, u Sloveniji polenta, u Turskoj mihlama, u Mađarskoj puliska, milho u Portugalu, na Korziki pulenta, a u Rumuniji i Rusiji mamaliga, a u Rusiji i kaša.

Bilo kako da je zovemo omiljeni je doručak u gotovo svim kućama u BiH. Mi vam u nastavku donosimo tradicionalni način pravljenja pure,a vi ovisno o vašoj kreativnosti, želji za ekperimentisanjem ili jednostavno ljubavi prema nekoj namirinici možete puri dodati  povrće, ali i mesni umak. Kako god da je napravite sigurni smo da ćete uživati i da će vas ovo jelo vratiti u dane djetinjstva i objedovanje u krugu porodice.

Sastojci  za 4 osobe:

500gr kukuruznog brašna

1l vode

4 kašike ulja ili masla

po ukusu soli

Priprema:

U vrelu slanu vodu stavi se malo ulja, a može i masti. Dodati soli po ukusu i sačekati da voda provri. Kad voda prokuha sipati kukuruzno brašno i smanjiti temperaturu.

pura1Na sredini grudve od brašna probiti rupu drškom drvene kašike i ostaviti da se kuha pola sata, pa tek onda promiješati i miješati smjesu dok ne počne da se odvaja od šerpe. Kuhana pura se vadi kašikom i slaže u tanjir, prelije mlijekom i pavlakom, može i kajmakom.

Najbolja je ako imate brašno sa vodenice,ako nemate može i brasno iz prodavnice.

coolinarika.com

Povezani članci

Back to top button