Kulinarstvo

Ramazanski iftarski meni – deveti dan

Recept za pripremu tope možete pogledati OVDJE.

Supa od koljenice

 

Priprema: 15 min

Kuhanje supe: 15 min

Serviranja: 6-8 osoba

Kuhanje temeljca

Za supe od kosti (junećih ili telećih) važi pravilo da što duže kuhate to je supa/temeljac bogatija hranjivim tvarima jer kosti dugim kuhanjem oslobađaju ljekovite komponente pa tako prepuštamo vama na volju da odredite dužinu kuhanja kosti.

Sastojci:

Teleća/ koljenica

Peršun

Mrkva

Celer

Crveni luk

1 paprika

1 veći mekši paradajz

Priprema:

U pretis lonac dodajte 1,5l vode i ubacite oprane kosti. Ostavite da se kuha. Kada je koljenica raskuhana  izvaditi kosti. Sa kostiju skinuti meso te vratiti meso u temeljac. U temeljac sada dodati  i isjeckanu papriku, mrkvu i crveni luk koji smo prethodno malo propržili i pustiti da se kuha 10 tak minuta. Nakon toga dodati tjesteninu za supu, peršun i celer, te izrendani paradajz. Pustiti da se kuha još 5 minuta.

Teleće rolnice sa špinatom i sirom

Priprema: 30 min

Kuhanje: 35 – 40 min

Serviranja: 6 telećih rolnica

Sastojci:

6 telećih kotleta, oko 120g svaki, istučenih

250g špinata, očišćenog

250g Sirela gauda sira, isječenog na tanje listove

1 kašika Dukat maslaca, istopljenog

1 kašika maslinovog ulja

so, biber

1 luk  isjeckan

1 bijeli luk, izgnječen

3 kašike Dukat maslaca

1/2 kg gljiva, isječenih na tanke listove

2 kašike brašna

1 1/2 šolja telećeg i goveđeg temeljca

125ml Dukat trajnog mlijeka

začinsko bilje

so i biber, po ukusu

Priprema:

Zagrijte rernu na 190°C.

Svaki teleći kotlet, koji ste prethodno istuklli kako bi ih omekšali i učinili tanjim, pokrijte špinatom i komadom Sirela gauda sira. Urolajte čvrsto a spojeve pričvrstite čačakalicom.

U zagrijanoj tavi, istopite maslac i malo ulja te kratko prepecite teleće rolnice, tek toliko da dobiju boju sa svih strana. Prebacite ih u vatrostalnu zdjelu i dobro posolite i pobiberite. Pecite 12- 15 minuta, u zavisnosti od veličine rolnica.

U međuvremenu, u tavi u kojoj su se pržile rolnice istopite još jednu kašiku Dukat maslaca, dodajte luk i bijeli luk i kratko dinstajte da omekšaju. Zatim dodajte gljive i dinstajte 5 minuta. Izvadite sve sastojke iz tave i sklonite sa strane, a u tavi opet rastopite preostali Dukat maslac.

Umiješajte brašno da dobijete zapršku. Miješajući dodajite  temeljac. Kad proključa ostavite na vatri još 3-4 minute dok se ne zgusne. Smanjite temperaturu i dodajte Dukat trajno mlijeko, začine i spremljene gljive. Sve to krčkajte 5 – 10 minuta, dok se tečnost u tavi djelimično ne smanji.

Isjecite teleće rolnice, prelijte sosom i služite sa pastom ili grilovanim povrćem.

 Savjet: Špinat možete zamijeniti blanširanim šparogama.

Tufahije

Priprema: 1h

Kuhanje: 20 min

Serviranja: 8 porcija

Sastojci:

8-10 jabuka

150g šećera

150g mljevenih oraha

voda

1 vanilin šećer

sok od limuna

200ml Brzo&Fino vrhnje za šlag

Priprema:

Operite, ogulite i izdubite jabuke. Stavite ih u šerpu s vodom, malo limunovog soka i 50g šećera i kuhajte 10-15 minuta. Vodite računa da se ne prekuhaju. Prava mjera je kad možete viljuškom proći kroz jabuku, al da se ne raspadne.

Skuhane jabuke izvadite iz šerpe i ostavite da se ohlade.

U šerpu u kojoj su se kuhale jabuke dodajte ostatak šećera i kuhajte. Skuhanoj smjesi dodajte mljevene orahe i vanilin šećer.

Tom smjesom punite jabuke i ukrasite ih šlagom od umućenog Brzo&Fino vrhnja za šlag.

 Savjet: Za tufahije najbolje je koristiti jabuke ajdared. Ovaj recept možete probati i sa kruškama.

Akos.ba

Povezani članci