Ramazanski iftarski meni – deveti dan
Recept za pripremu tope možete pogledati OVDJE.
Supa od koljenice
Priprema: 15 min
Kuhanje supe: 15 min
Serviranja: 6-8 osoba
Kuhanje temeljca
Za supe od kosti (junećih ili telećih) važi pravilo da što duže kuhate to je supa/temeljac bogatija hranjivim tvarima jer kosti dugim kuhanjem oslobađaju ljekovite komponente pa tako prepuštamo vama na volju da odredite dužinu kuhanja kosti.
Sastojci:
Teleća/ koljenica
Peršun
Mrkva
Celer
Crveni luk
1 paprika
1 veći mekši paradajz
Priprema:
U pretis lonac dodajte 1,5l vode i ubacite oprane kosti. Ostavite da se kuha. Kada je koljenica raskuhana izvaditi kosti. Sa kostiju skinuti meso te vratiti meso u temeljac. U temeljac sada dodati i isjeckanu papriku, mrkvu i crveni luk koji smo prethodno malo propržili i pustiti da se kuha 10 tak minuta. Nakon toga dodati tjesteninu za supu, peršun i celer, te izrendani paradajz. Pustiti da se kuha još 5 minuta.
Teleće rolnice sa špinatom i sirom
Priprema: 30 min
Kuhanje: 35 – 40 min
Serviranja: 6 telećih rolnica
Sastojci:
6 telećih kotleta, oko 120g svaki, istučenih
250g špinata, očišćenog
250g Sirela gauda sira, isječenog na tanje listove
1 kašika Dukat maslaca, istopljenog
1 kašika maslinovog ulja
so, biber
1 luk isjeckan
1 bijeli luk, izgnječen
3 kašike Dukat maslaca
1/2 kg gljiva, isječenih na tanke listove
2 kašike brašna
1 1/2 šolja telećeg i goveđeg temeljca
125ml Dukat trajnog mlijeka
začinsko bilje
so i biber, po ukusu
Priprema:
Zagrijte rernu na 190°C.
Svaki teleći kotlet, koji ste prethodno istuklli kako bi ih omekšali i učinili tanjim, pokrijte špinatom i komadom Sirela gauda sira. Urolajte čvrsto a spojeve pričvrstite čačakalicom.
U zagrijanoj tavi, istopite maslac i malo ulja te kratko prepecite teleće rolnice, tek toliko da dobiju boju sa svih strana. Prebacite ih u vatrostalnu zdjelu i dobro posolite i pobiberite. Pecite 12- 15 minuta, u zavisnosti od veličine rolnica.
U međuvremenu, u tavi u kojoj su se pržile rolnice istopite još jednu kašiku Dukat maslaca, dodajte luk i bijeli luk i kratko dinstajte da omekšaju. Zatim dodajte gljive i dinstajte 5 minuta. Izvadite sve sastojke iz tave i sklonite sa strane, a u tavi opet rastopite preostali Dukat maslac.
Umiješajte brašno da dobijete zapršku. Miješajući dodajite temeljac. Kad proključa ostavite na vatri još 3-4 minute dok se ne zgusne. Smanjite temperaturu i dodajte Dukat trajno mlijeko, začine i spremljene gljive. Sve to krčkajte 5 – 10 minuta, dok se tečnost u tavi djelimično ne smanji.
Isjecite teleće rolnice, prelijte sosom i služite sa pastom ili grilovanim povrćem.
Savjet: Špinat možete zamijeniti blanširanim šparogama.
Tufahije
Priprema: 1h
Kuhanje: 20 min
Serviranja: 8 porcija
Sastojci:
8-10 jabuka
150g šećera
150g mljevenih oraha
voda
1 vanilin šećer
sok od limuna
200ml Brzo&Fino vrhnje za šlag
Priprema:
Operite, ogulite i izdubite jabuke. Stavite ih u šerpu s vodom, malo limunovog soka i 50g šećera i kuhajte 10-15 minuta. Vodite računa da se ne prekuhaju. Prava mjera je kad možete viljuškom proći kroz jabuku, al da se ne raspadne.
Skuhane jabuke izvadite iz šerpe i ostavite da se ohlade.
U šerpu u kojoj su se kuhale jabuke dodajte ostatak šećera i kuhajte. Skuhanoj smjesi dodajte mljevene orahe i vanilin šećer.
Tom smjesom punite jabuke i ukrasite ih šlagom od umućenog Brzo&Fino vrhnja za šlag.
Savjet: Za tufahije najbolje je koristiti jabuke ajdared. Ovaj recept možete probati i sa kruškama.
Akos.ba