Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Kolumne i intervjui > Hafiz Sadik Fazlagić: Ramazan je gost kojeg dočekujemo na najbolji i najljepši način

Hafiz Sadik Fazlagić: Ramazan je gost kojeg dočekujemo na najbolji i najljepši način

Razgovarao: Admir Iković

Akos.ba: Sadik ef. prije nekih dvadesetak dana pred Rijasetovom komisijom položili ste hifz i postali hafiz časnog Kur’ana. Redakcija našeg portala Vam od srca čestita moleći Uzvišenog Allaha na Vas učvrsti i potpomogne na Putu istine i podari Vam svaki hajr. Kažite nam od kad se u Vama javila želja za hifzom i kako je tekao tog Vašem učenja i ponavljanja časnog Kur’ana? Je li trebalo puno odricanja?

Na početku da se zahvalim redakciji Vašeg portala na iskrenim čestitkama i željama i molim Allaha dž.š. da vas pomogne u vašem radu, da ustrajete i istrajete na putu dobra kojem težite.

Da, u pravu ste. Prije otprilike mjesec dana, tačnije 30. aprila ove godine, proučio sam posljednje sure pred komisijom Rijaseta IZ i tako stekao najčasniju i najveću titulu, titulu hafiza Kur’ana Časnog. Velika je to blagodat od Uzvišenog Allaha koju daje svojim robovima, blagodat na koju sam ponosan i zahvalan samo Njemu na tom ostvarenju. Ujedno je to i velika odgovornost, jer postati hafiz Kur’ana ne znači da je posao završen i da se treba opustiti. Ne. Taj zadatak ustvari tek počinje čuvanjem i održavanjem Časnog Kur’ana kroz svakodnevno ponavljanje i druženje sa njim.

U svemu tome trebate čvrst i iskren nijet, jer kad tako postavite stvari onda ćete lakše doci do cilja kojem idete.

Taj nijet i želja za učenjem Kur’ana u meni se javila još dok sam bio učenik Karađoz-begove medrese u Mostaru. Već u prvom razredu naučio sam napamet prve stranice Allahove knjige i ta ljubav je ustvari tad i krenula. Međutim, nakon medrese i raznih životnih okolnosti, napravljena je jedna poduža pauza u kojoj sam nastojao samo održati ono što sam već do tada znao napamet. To je trajalo sve do 2015 godine, kada se u meni ponovo javlja volja i želja na nastavim sa aktivnim učenjem hifza. Uz Allahovu pomoć, za nepune dvije i po godine uspio sam kompletirati Časni Kur’an, a posljednje stranice sam naučio upravo u mjesecu ramazanu 2017 godine. Od tada pa sve do momenta izlaska pred komisiju za hifz, pred hfz. Arminom Abazom koji mi je bio ujedno i muhafiz, sam aktivno radio na ponavljanju i pripremi za polaganje.

U periodu učenja hifza bilo je potrebno puno sabura, volje, truda, odlučnosti i odricanja, ali uz Božiju pomoć i veliku podršku porodice i prijatelja koji su mi davali motivaciju u svakom trenutku kad bi došlo do određenih teškoća, uspio sam doći do najveće dunjalučke titule, titule hafiza Časnog Kur’ana.

Ovo je možda prilika da kažem i to da ćemo centralnu hafisku dovu upriličiti u Osman-pašinoj džamiji u Trebinju, i to prvi dan Ramazanskog Bajrama prije klanjanja samog namaza.

Akos.ba: Bili ste dugogodišnji imam u džematu Crnići-Aladinići na području Medžlisa IZ Stolac. Početkom ove godine postavljeni ste za glavnog imam MIZ Trebinje. Znamo da još uvijek održavate aktivan kontakt sa džematom u Aladinićima. Kažite nam: kako teče vjerski život na području Stoca, prvenstveno na području Aladinića? Kakva je situacija ovog ramazana?

Ramazan je mjesec milosti Allahove i Njegovog oprosta, blagodat je to koju je On dao svojim robovima da je koriste i iskoriste shodno svojim mogućnostima. Ramazan je gost kojeg dočekujemo na najbolji i najljepši način.

Medžlis IZ Stolac je, kao i prošlih godina, ozbiljno pristupio planiranju aktivnosti u ovom mubarek mjesecu, koji će se obilježiti različitim vjerskim aktivnostima kako u samom gradu Stolac, tako i u svim okolnim džematima. Planirane su razne aktivnosti, krenuvši od onih redovnih vjerskih koje imami sa područja medžlisa realizuju u svojim džematima, preko omladinskih iftara i sehura, aktivnosti ženskog aktivizma, obilaska naših džematlija i drugih koje su aktuelne u ovom mjesecu.

Kada je u pitanju džemat Crnići/Aladinići, u kojem sam kao imam radio nepunih deset godina, Ramazan ide svojim uobičajenim tokom. Jedan smo od aktivnijih džemata gdje nastojimo, posebno evo u mjesecu Ramazanu, ponuditi razne sadržaje svim generacijama džematlija.

Ove godine Ramazan smo počeli sa velikim ženskim iftarom u sklopu džemata, a koji je realizovan uz podršku ženskog aktivizma Medžlisa IZ Stolac.

U planu naših aktivnosti jeste i sehur za omladinu, kao jedna od aktivnosti koju u svim džematima organizuje Omladinski krug Medžlisa IZ Stolac.

Također, za naše džematlije smo pripremilii jedan zajednički iftar koji je već postao tradicionalni događaj za vrijeme mjeseca Ramazana. Pored toga, tu su još i drugi sadržaji koji su usko vezani za ovaj period, kao obilazak bolesnih i socijalno ugroženih džamatlija, a naše najmlađe planiramo obradovati bajramskim paketićima koji se dijele drugi dan Ramazanskog Bajrama.

Akos.ba: U medijima smo čitali o biblioteci na kojoj rade džematlije ovog džemata i žele da je aktiviraju i stave u funkciju. S obzirom da ste Vi bili dugogodišnji imam mnoge zasluge za taj bibliotečki fond zasigurno pripadaju i Vama. Recite nam nešto o tom bibliotečkom fondu?

Ideja o pokretanju biblioteke u džematu javila se još 2009 godine, kada smo kao džemat odlučili pokrenuti njeno osnivanje.

Prve knjige koje smo dobili bile su od muftijstva mostarskog i to je ustvari bio i početak ovog velikog projekta. Od tog početka pa do danas, u bibliotečki fond uspjeli smo skupiti preko 3000 knjiga iz različitih oblasti, a sve knjige koje posjedujemo došle su kao vid donacije sa različitih strana.

Treba spomenuti da su, pored već spomenutog mostarskog muftijstva koji je ujedno bio i prvi vakif biblioteke, velike donacije dali i Islamska zajednica Bošnjaka u Norveškoj, Gazi-husrev begova biblioteka, grad Bihać i njegovi građani, ali i veliki broj pojedinaca koji su svoje knjige poklonili biblioteci i na taj način obogatili bibliotekački fond.

Biblioteka je otvorena za sve naše građane koji u njoj mogu pronaći sebi zanimljive sadržaje, a u našem daljem planu jeste nastavak ovoga projekta kako bi još dodatno obogatili knjižni fond i na taj način u nekom skorom vremenu možda i skupili dovoljan broj knjiga potreban za registraciju jedne biblioteke.

Akos.ba: Kakve su okolnosti u Trebinju. Sada ste glavni imam Trebinja i znate poteškoće sa kojima se džematlije na području trebinjske opštine svakodnevno susreću. Kakav je vjerski život na području Trebinja, posebice sad u mjesecu ramazanu?

Za glavnog imama postavljen sam januara ove godine, i od tada počinje moje upoznavanje Trebinja i prilika u ovom gradu. Trebinje slovi kao jedan od najljepših gradova u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, ali za nas je najveći problem taj što u ovome gradu, zbog svima poznatih okolnosti, trenutno boravi samo mali broj Bošnjaka. Taj broj bude pojačan u ljetnom periodu i dolaskom naše dijaspore koja daje dodatni motiv i veliku podršku radu i funkcionisanju institucije Medžlisa i samog vjerskog života.

A vjerski život i vjerske aktivnosti se u Trebinju obavljaju bez velikih poteškoća, a u mjesecu Ramazanu one su povećane i pojačane.

Medžlis IZ Trebinje broji deset džemata i isto toliko džamija i u mjesecu Ramazanu sve su aktivne u određenim danima.

U dvije džamije u Starom gradu, Osman-pašinoj i Carevoj, teravija se obavlja svake noći na način da se radnim danima klanja u jednoj a vikendom u drugoj. Za ove džamije angažovali smo i jednog učenika medrese koji je došao kao ispomoć u mjesecu Ramazanu.

U ostalim džamijama, teravije se obavljaju povremeno prema rasporedu kojeg smo planirali na nivou Medžlisa a u dogovoru sa džematlijama tih džemata. Posjećenost na teravijama je dobra ako uzmemo u obzir broj Bošnjaka koji trenutno živi u Trebinju.

Za naše džamatlije pripremili smo određene ramazanske sadržaje, od kojih izdvajamo zajedničke iftare jednom sedmično, prigodne programe za mubarek noći Bedra i Lejletul-Kadra, a za Bajram imamo već spomenutu hafisku dovu koja će se proučiti prija klanjanja Bajram namaza u Osman-pašinoj džamiji.

Akos.ba: Vaša poruka našim čitaocima?

Mjesec Ramazan je mjesec kada pokazujemo i dokazujemo svoju vjeru u Allaha dž.š. To je period koji nam je od Boga dat da ga iskoristimo u dobru, na način da se popravimo i kao ljudi i kao vjernici i da iz ovog ramazana izađemo bolji nego što smo to prije bili.

Molim Allaha dž.š. da nas pomogne u ovom mubarek mjesecu, da primi sve naše ramazanske ibadete, i da u zdravlju i bereketu, zajedno sa svojim porodicama, prijateljima i komšijama, dočekamo ramazanski Bajram.

  Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top