Dukat – ramazanski iftarski meni
Recept za pripremu tope možete pročitati OVDJE.
Gljive punjene sirom
Priprema 5 – 10 min
Kuhanje 2 – 3 min
Serviranja 18 – 20 komada
Sastojci:
1 kašika otopljenog Dukat maslaca
18 – 20 šampinjona
Priprema:
Pomiješajte Sirela gaudu i Dukat maslac. Izvadite peteljke iz gljiva; napunite ih sirom i maslacem.
Poredajte na rešetku roštilja ili na tepsiju i grilajte/pecite dok se sir ne otopi, otprilike 3 minute.
Servirajte toplo.
Piletina sa senfom i medom
Priprema 15 min
Kuhanje 35 min
Serviranja 4 porcije
Sastojci:
8 pilećih bataka
2 pileća prsa
3 kašike gustina
1 1/2 šolje Dukat trajnog mlijeka
3 kašike senfa
2 kašike meda
1 kašičica soli
1/2 kašičice bosiljka ili majčine dušice
1/4 kašičice bibera
svježe sjeckani peršun
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 220°C.
Pripremite tepsiju ili vatrostalnu zdjelu za pečenje. Poredajte piletinu u zdjelu za pečenje. Sa strane umutite gustin u Dukat trajno mlijeko; dodajte senf, med, so, biber i majčinu dušicu. Prelijte preko piletine.
Pecite 35 minuta, okrećući piletinu sa obje strane i miješajući umak dok se ravnomjerno ne ispeče.
Pečenje poslužite uz omiljeni prilog i salatu.
Uživajte!
Savjet:
U ovom obroku imate izvrstan izvor pojedinih vitamina iz B skupine: riboflavina, niacina, vitamina B6 i B12.
Sladoled od malina
Priprema 10 min
Kuhanje 5 min
Serviranja 6 porcija
Sastojci:
450g zamrznutih malina
1 kašika gustina
500ml Brzo&Fino vrhnja za šlag
1 kašičica ekstrakta vanilije
Priprema:
Odmrznite maline i ocijedite ih od soka. Sok sačuvajte u zasebnoj zdjeli.
U loncu umiješajte gustin sa nešto soka od malina i nastavite miješati. Umiješajte preostali sok i kuhajte dok ne dobijete formu sirupa. Uklonite s vatre. Umiješajte maline i stavite u frižider najmanje 1 sat.
Umutite vrhnje u šlag i dodajte ekstrakt vanilije. U 6 dezertnih posudica, u slojevima nanesite prvo sloj šlaga, zatim sloj malina i ponovite postupak još jednom do vrha čaše ili zdjelice. Dekorišite šlagom na vrhu i ostavite u frižider najmanje 1 sat prije posluživanja.
Akos.ba