Vijesti iz zemlje

Ramazan u džematu Karaula: Priča o Lidiji

Ramazan je mjesec posta, Kur’ana, iftara i sehura, škola maksimalne angažovanosti, mobilnosti, strpljivosti, izdržljivosti, spremnosti i snage, ali i mjesec ljubavi, bratstva, altruizma, kosmopolitizma i zajedništva.

Lijep primjer ljubavi i zajedništva dolazi iz mjesta Donje Krčevine džemata Karaula, koji pripada Medžlisu IZ Travnik. Naime, radi se povratničkom bošnjačkom naselju, koji broji oko 80 domaćinstava, a koji su za odbranu Bosne i Hercegovine dali 15 šehida.

Vlastitim sredstvima i dobrovoljnim prilozima izgradili su mesdžid kojeg koriste u mjesecu ramazanu za klanjanje teravih namaza, ali i mimo ramazana stoji na raspolaganju mještanima za organizaciju različitih programa.

Od samog otvaranja istog već tradicionalno svake godine organizuju iftar za 17. noć ramazana.

Međutim, to ništa ne bi bilo  neobično i strano da u samoj organizaciji i pripremi iftara ne učestvuje Lidija Halilović koja je pravoslavne vjeroispovijesti i koja je porijeklom iz  Srbije. Lidija dugi niz godina pored iftara učestuje i drugim aktivnostima izvan ramazana kao što su čišćenje, krečenje i samo održavanje mekteba, ali i druge prigodne aktivnosti koje organizuju u mektebu poput bajramskih sijela i dova, ali ne zaboravljajući  koje je vjeroispovijesti i odakle potiče.

Istovremeno, poštujući njenu religiju i porijeklo, komšije i prijatelji iz Donjih Krčevina također obilaze Lidiju za vrijeme pravoslanih praznika i čine sve kako bi se ona osjećala ugodno za vrijeme boravka i života u ovom mjestu. Svojim pozitivnim primjerom pokazala je brojnim muslimankama kako treba da se ponašaju prema tradiciji, identitetu i zajednici.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button