Liderstvo i menadžmentU Fokusu

Radite jednu po jednu stvar

Koliko često pokušavamo raditi više stvari odjednom? Imamo bežične telefone koji bi nam trebali olakšati život, ali u nekim aspektima čine naš život zbunjujućim.

Neki dan sam se vozio autoputem i primjetio čoveka koji se, vozeći brzom trakom, brijao, pio šolju kafe i čitao novine! “Savršeno”, pomislio sam u sebi, dok sam upravo tog jutra pokušavao smisliti odgovarajući primjer da ukažem na ludost našeg pomahnitalog društva.

Koliko često pokušavamo raditi više stvari odjednom? Imamo bežične telefone koji bi nam trebali olakšati život, ali u nekim aspektima čine naš život zbunjujućim. Moja supruga i ja smo nedavno bili kod prijatelja na večeri i primijetili smo kako je dok je razgovarala preko telefona istovremeno se javljala na vrata, provjeravala večeru i mijenjala kćerkinu pelenu (naravno, nakon što je oprala ruke)! Mnogi od nas imaju istu tendenciju kada razgovaramo s nekim, a naš um je negdje drugdje ili kada istovremeno radimo tri ili četiri zadatka.

Kada radite previše stvari odjednom, nemoguće je biti orijentisan prema sadašnjem trenutku. Dakle, ne samo da gubite velik dio potencijalnog uživanja u onome što radite, već postajete i daleko manje fokusirani i efikasni.

Zanimljiva je vježba blokirati određene vremenske periode i onda se obavezati da radite samo jednu po jednu stvar. Bilo da perete posuđe, razgovarate telefonom, vozite automobil, igrate se s djetetom, razgovarate sa supružnikom ili čitate časopis, pokušajte se usredotočiti samo na tu jednu stvar. Budite prisutni u onome što radite. Skoncentrišite se. Primijetit ćete dvije stvari koje se počinju događati.

Prvo, zapravo ćete uživati ​​u onome što radite, čak i u nečemu svakodnevnom poput pranja posuđa ili čišćenja ormara. Kada ste fokusirani, a ne rastreseni, to vam omogućava da postanete zaokupljeni i zainteresirani za svoju aktivnost, kakva god ona bila.

Drugo, iznenadit ćete se koliko ćete brzo i efikasno obaviti stvari. Otkad sam se više orijentisao prema sadašnjosti, moje vještine su se povećale u gotovo svim područjima mog života – pisanju, čitanju, čišćenju kuće i govoru telefonom. Možete i vi učiniti isto. Sve započinje vašom odlukom da radite jednu po jednu stvar.

Izvor: Ne gubite živce zbog malih stvari, dr. Ričard Karlson

Priredila za Akos.ba: Lamija O.

Povezani članci