Rekreacija

Putem ove četiri metode imat ćete pravi odmor!

Mnogi se sa odmora vrate umorniji, frustriraniji i potrošeniji nego što su bili prije odmora. To je rezultat odabira pogrešnog vremena i lokacije ili neispravog planiranja odmora. Ova četiri savjeta pomoći će vam da se osjećate osvježeno nakon odmora.

  1. Planirajte unaprijed

Najvažniji korak da biste imali svijež odmor jeste planiranje unaprijed. To uključuje odlučivanje o tome gdje krenuti, kada treba ići, koliko novca potrošiti na putovanju i kome ostaviti svoj posao i odgovornosti dok ste odsutni. Svaka od tih tačaka je ključna.

Odabir pogrešnog odredišta može dovesti do neželjenog stresa kad pronađete mjesto na kojem se ne možete opustati. Polazak u pogrešno vrijeme godine obezvrijediće cijelu svrhu godišnjeg odmora, ako recimo odete u vrijeme kad imate mnogo posla. Bit ćete zatrpani e-poštom i raditi na daljinu, umjesto da uživate u svom odmoru.

Ne pripremanjem dovoljno novca za pokrivanje troškova putovanja uzrokovat će vam stres tokom cijelog putovanja i upropastiti vam to iskustvo. Na kraju, ako svoje obaveze koje imate kod kuće i na posalu ostavite nekome ko nije odgovoran, to će vam uzrokovati zabrinutost i nervozu tokom putovanja.

Odvojite vrijeme i planirajte ova četiri aspekta vašeg putovanja mjesecima unaprijed: gdje, kada, koliko, i kome ostaviti svoje obaveze. To će značajno smanjiti stres na putu i dati vam više slobodnog vremena i uživanja na odmoru.

  1. Mudro birajte vrijeme odmora

Tajming je neophodan pri odlučivanju o odlasku na godišnji odmor. Ne samo da morate imati na umu vaše obaveze koje imate na poslu i vrijeme potrebno za to, već i to u koja doba godine najviše pregorite u profesionalnom smislu i kad vam je najpreča ta pauza.

Za mene, najbolje vrijeme za odlazak je odmah nakon najplodnijeg mjeseca na poslu. Iza mjeseca koji je prebukiran obično slijedi najtiši mjesec, a ja sam dovoljno iscrpljen da to zahtjeva pauzu.

Pažljivo razmislite prilikom odabira doba godine za odmor, kako biste maksimalno povećali beneficije toga.

  1. Ostavite sav posao kad ste na odmoru

Ako je moguće, potpuno se rješite posla dok putujete. Upotrebite službeni dopust, a vaše zadatke delegirajte nekom drugom i podesite vašu e-poštu na automatski odgovor. Učinite sve što trebate učiniti kako biste bili sigurni da ste 100% na odmoru. Vaš um, tijelo i duša trebaju vremena da se potpuno opuste, osvježe i ponovno pokrenu.

Zapamtite da sve to činite kako biste mogli bolje raditi na poslu. Stoga nemojte osjećati krivicu zbog ignoriranja e-pošte sedmicu ili dvije dok se ne napunite. Osvježavajući odmor će dovesti do povećane produktivnosti koja će trajati mjesecima, pa se isplati u to ulagati.

  1. Ne zaboravite svoje dužnosti prema Allahu

Konačno, kao musliman čovjek se treba prisjetiti da nema odmora od pokornosti Bogu. Moramo se pridržavati islama gdje god bili. Iako nam je Allah dao neke olakšice dok smo na putu, kao što je skraćivanje i spajanje namaza, još uvijek imamo određene obaveze prema Njemu.

Namaz, pokrivanje, konzumiranje halala, obaranje pogleda, itd. Sve su to obveze koje imamo na odmoru, stoga nemojte ih zanemarivati. Ako ostavite sav ibadet dok putujete, kad se vratite osjećat ćete grižu savijesti i žaliti zbog toga, a učinak putovanja u potpunosti će biti lišen bereketa.

Jednostavno rečeno: Odmorite se od posla, a ne od islama!

Autor: Ismail Kamdar

Izvor: islamicselfhelp

Za Akos.ba preveo Fahrudin Vojić, magistar religijske edukacije

 

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button