Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Prva grupa obavila umru: Jutros iz Medine ka Mekki krenula druga grupa hadžija iz BiH

Prva grupa obavila umru: Jutros iz Medine ka Mekki krenula druga grupa hadžija iz BiH

Prva grupa hadžija iz Bosne i Hercegovine koja je jučer u popodnevnim satima stigla u Mekku, sinoć je iza ponoći obavila tavaf i sa`j čime je upotpunila umru nakon čega su se hadžije oslobodile ihramskih obaveza.

[iframe width=”100%” height=”166” scrolling=”no” frameborder=”no” src=”https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/281613870&color=0066cc” ]

„Hadžije iz prva četiri aviona jučer popodne su bejbezbjedno doputovali u Mekku, a među njima i najstariji naš ovogodišnji hadžija Bešlaga Bajraktarević (89), koji je sinoć obavio tavaf i sa`j, dakle obavio umru. Naše hadžije su sinoć od 11h krenule u harem i uspješno obavili umru čije je završen prvi dio obreda. Koliko vidim odmorili su se jer ih susrećem vesele i dobre. Nemamo nikakvih vanrednih okolnosti. Hadžije su uglavnom dobro, tu i tamo neka prehlada. Također, usput bih rado spomenuo da smo mi ovdje u Mekku jučer stigli na potpuno pripremljen teren. Naime, naša prethodnica koju sačinjava Karahmetović Safet, Ramić Sadžid, Čolo Bahrudin i Muhamed Halilović su odradili lavovski dio posla, rasporedili sve hadžije po sobama, pripremili da bude na vrijeme večera. Ukratko, sve su pripremili da hadžije čim dođu mogli ući u svoje sobe, mogli se odmoriti i kvalitetno pripremiti za odlazak u harem“, kazao je jutros Izet ef. Čamdžić.

Hadžije iz preostala četiri aviona, krenula is iz Mekke prema Medini i njihov dolazak se očekuje u kasnim poslijepodnevnim satima po lokalnom vremenu. I ove hadžije će nakon kratkog odmora u hotelu se zaputiti prema haremu kako bi upotpunili obred umre i oslobodili se ihramskih obaveza.

„Oko 10 sati jutros su iz Medine krenule hadžije 5, 6, 7. i 8. aviona u pravcu Mekke. Hadžije su se u ihramima zaputile prema mikatu Zul-Hulejfa gdje su zanijetili umru. Nakon kratkog odmora po dolasku u Mekku, negdje oko ponoći je planirano da obavimo umru sa zdravim hadžijama. Želim dodati da grad Allahovog Poslanika a.s. napuštamo sa žaljenjem u nadi da se ponovo vratimo ovdje u Medinu ako Bog da u narednim godinama na umru ili hadž, posjetimo našeg Poslanika a.s. u nadi da ćemo našim životima, našim ponašanjem, čvrstinom naše vjere, stavova i principa zaslužiti njegov šefa`at, odnosno zauzimanje na Sudnjem danu“, kazao je Nezim ef. Halilović prilikom jutrošnjeg polaska druge grupe hadžija iz Medina ka Mekki.

Današnju fotogaleriju možete pogledati ovdje, a pogledajte i redovni dnevni video izvještaj:

{youtube}eEMEgzUZ7ek{/youtube}

bir.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top