Vijesti iz svijeta

Protesti zbog saslušanja učiteljice u Novom Pazaru: To je zastrašivanje ljudi

- Predsjednica BNV-a Jasmina Curić je izjavila da su građani uznemireni i pozvala sve Bošnjake da daju podršku učiteljici Adeli Melajac Karaahmetović

U zgradi Policijske uprave u Novom Pazaru danas je na okolnosti puštanja bošnjačke himne na času saslušana učiteljica O.Š. “Rifat Burdžević Tršo” u Novom Pazaru Adela Melajac Karaahmetović. Ispred zgrade policije, u znak protesta, okupili su se građani, predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), SDA Sandžaka i nekih nevladinih organizacija, javlja Anadolu Agency (AA).

Privedena učiteljica je izašla u pratnji lidera SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina koji je prethodno policijskim službenicima uputio protest i tražio da dobije odgovor “zbog kojeg kaznenog djela je učiteljica Melajac Karaahmetović privedena”.

“Ako je ona iskoristila svoje ustavno pravo ko ima pravo da je privodi. To je zastrašivanje ljudi. Ako je privedena zbog himne, to je gaženje Ustava”, rekao je Ugljanin i zatražio da odmah bude puštena.

Nakon izlaska iz zgrade Policije, Melajac je dočekana aplauzima okupljenih građana, pozdravila se sa svojim najbližima i kazala “hvala vam svima”.

Predsjednica BNV-a Jasmina Curić rekla je za AA da su građani uznemireni i pozvala je sve Bošnjake da daju podršku učiteljici.

“Šalje nam se poruke da ova država ima takve kakve zakone, međutim oni koji primjenjuju te zakone biće sankcionisani i kažnjavani. To nije dobro za jednu zemlju koja je na putu ka EU. Bošnjaci su miroljubiv, evropski i autohton narod na ovim prostorima. Poštujemo sve narode s kojima živimo, međutim šalje nam se poruka da nismo sastavni dio ove države”, istakla je Curić.

Iz PU Novi Pazar i Osnovnog i Višeg tužilaštva u Novom Pazaru se do objave ovog teksta nisu oglašavali povodom slučaja.

Učiteljica u O.Š. “Rifat Burdžević Tršo” Adela Karahmetović Melajac je djeci u nastavi na bosanskom jeziku 1. septembra na času pustila bošnjačku himnu “Ja sin sam tvoj” te je, kako nezvanično saznajemo, po nalogu tužilaštva privedena da u svojstvu građanima da izjavu.

Učiteljica je dugogodišnji saradnik Bošnjačkog nacionalnog vijeća u implementaciji nastave na bosanskom jeziku, autor i koautor velikog broja nastavnih sadržaja i udžbenika za nastavu na bosanskom jeziku.

Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije saopštilo je ranije da himna Srbije “Bože pravde” prvog dana školske godine nije emitovana jedino u OŠ “Rifat Burdžović Tršo” u Novom Pazaru i tada je najavljeno, ukoliko bude saznanja da još neke škole nisu sprovele odluku ministarstva, da će u te škole biti poslata prosvjetna inspekcija.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button