Vijesti iz zemlje

Prošlo je 27 godina od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma

Tim dokumentom službeno je okončan skoro četverogodišnji rat, a BiH je ustrojena kao država tri konstitutivna naroda i ostalih

Na današnji dan, 14. decembra 1995. u Jelisejskoj palati u Parizu je potpisan Daytonski mirovni sporazum, kojim je, prema dogovoru postignutom 21. novembra iste godine u Daytonu, u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), i zvanično prekinut rat u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

Tim dokumentom službeno je okončan skoro četverogodišnji rat, a Bosna i Hercegovina je ustrojena kao država tri konstitutivna naroda i ostalih.

Glavni akteri mirovnih pregovora bili su u konačnici i potpisnici Daytonskog sporazuma – predsjednik Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović, predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman te predsjednik Srbije Slobodan Milošević. Sve tri države nastale su raspadom Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Sporazum se sastoji od 11 aneksa, među kojima je i Aneks 4 – Ustav Bosne i Hercegovine. Njime je potvrđen suverenitet, teritorijalni integritet i neovisnost Bosne i Hercegovine kao države. Određeno je da se BiH sastoji od dva entiteta, Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske i da je čine konstitutivni narodi: Bošnjaci, Hrvati i Srbi, zajedno sa ostalima. Propisane su nadležnosti BiH i entiteta, kao i odnosi između institucija BiH, ali i način izmjene Ustava BiH.

Daytonsko ustavno uređenje postalo je jedan od osnovnih problema u funkcioniranju moderne BiH, ali i prepreka na njenom putu prema evroatlantskim integracijama. Ono je postalo prepreka i samom unutarnjem funkcioniranju države i predmet sporenja između političkih opcija u vezi s tim kako bi BiH trebala izgledati kao država u budućnosti i kakvo bi njeno unutrašnje uređenje trebalo biti. U proteklim godinama, nije postignut konsenzus niti o jednom prijedlogu ustavnih promjena. Politički jaz među političkim predstavnicima u vezi s izmjenama ustavnog uređenja BiH odrazio se na sve sfere života.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button