Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Književni kutak > Promocija multimedijalnog CD-a “Ilhamijin put u smrt” autora Mustafe Širbića

Promocija multimedijalnog CD-a “Ilhamijin put u smrt” autora Mustafe Širbića

Pozivamo Vas na promociju multimedijalnog CD-a “Ilhamijin put u smrt” autora Mustafe Širbića, a koji će se održati.

5.6 (ponedeljak), 2017. godine u Atrium sali hotela Europa sa početkom u 18:00h
Knjiga Ilhamijin put u smrt autora Rešada Kadića, oživljena je putem audio zapisa u izvođenju pjesnika Mustafe Širbića. U brzoj svakodnevnici sve rijeđe i sve manje, moderan čovjek druži se sa knjigom čime puno gubi na vlastitoj nadogradnji ličnosti. U svijetu već više od deceniju svako književno djelo propraćeno je audio zapisom kako bi čitatelji – slušatelji u skladu sa svojim vremenskim mogućnostima pratili sadržaj djela. Putem multimedijalnog zapisa na vrlo jednostavan način može se oživjeti cijela historija bosansko hercegovačke književnosti.

Oživljavanje priče o čovjeku koji je svjedočio istinu založivši svoj život. Koliko njegovo vrijeme toliko ako ne i više potrebuje naše vrijeme iskrene ljude i to u svakodnevnici? Oživljavanjem djela Rešada Kadića, želi se aktualizirati njegov primjer te odrediti se prema tome svako ponaosob, djelom rukom riječju ili makar u srcu. Uvjeravamo se svakodnevno da je Ilhamija nikad aktualniji.

Ovo je promocija o pravedniku Ilhamiji, kao i autoru Rešadu Kadiću koji je praktično iz unutarnjeg egzila pisao i stvarao. Osuđen od komunističkih vlasti kaznom zatvora ovaj pisac djeluje iznutra kao svjedok kao žrtva kao stvaralac i vjernik koji se osjećao obaveznim da posvjedoči to što je vidio i doživio. Ilhamijin put u smrt je tekst i drama sa vjerskom tezom i istorijskom temom. Svjedočenje jednog vremena u kome je zlo postalo dominantno. I kao u životu tako i u priči javlja se “Dobri” iz naroda da nepravednom silnom vladaru kaže istinu u lice. I danas je taj “Dobri” tu samo možda govori drugim jezikom koji većina ne razumije

Neki citati iz knjige: “živa glava sve izdevera”, “bolje je pasti na ovom nego na onom svijetu”, “glasovi su kao i živa voda, nađu svoj put i probiju se”, “ustao sam protiv zla koje nas satire. A zlu ma s koje strane dolazilo nisam dužan da se pokoravati već da se borim protiv njega”

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top