DijasporaIslamske teme

Prikupljanje sredstava i pripreme za izgradnju džamije u Frankfurtu

Postani vakif - podignimo zajedno najmlađi vakuf

Bošnjački kulturni centar (BKC) u Frankfurtu, Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj (IZBN), u procesu je prikupljanja sredstava i priprema za izgradnju džamije. Potrebni materijali za izdavanje građevinske dozvole su predani nadležnoj instituciji grada Frankfurta, a zatim i prihvaćeni, te se nalaze u standardnoj proceduri provjere. Završetak ovog procesa i izdavanje dozvole se očekuje u skorijem periodu.

BKC Frankfurt je u posjedu zemljišta površine 1.200 kvadratnih metara. Planirano je da objekat bude na 1.000 kvadratnih metara i da ima prizemlje i dva sprata.

Projekat džamije je pripremio arhitekta Alen Jašarević, koji je autor više značajnih projekata i čiji radovi uživaju ugled u Njemačkoj. Za izradu 3D animacija angažovan je Denis Čolić iz Gračanice, a predstavljanje animacija će biti uprilčeno uskoro.

Predviđeno je da u prizemlju objekta objekta bude kafeterija, mjesto sastajanja i druženja. Na prvom spratu su predviđene administrativne prostorije, učionice, kancelarije, prostor za održavanje seminara i sličnih događaja te prostorije za žene. Na drugom spratu je planiran džamijski prostor.

Prostor će tehnički biti opremljen najnovijom tehnologijom, a prilikom izgradnje će se paziti kako na ekološke tako i ekonomske okolnosti.

Prilaz džamijskom prostoru će biti bez ikakvih barijera, prilagođen i osobama s invaliditetom.

Na parkingu će biti obezbijeđeno 17 mjesta, te mjesta za bicikla, kako bi se animirali posjetioci da ista koriste, zbog očuvanja okoline, ali i sopstvenog zdravlja. Također, bit će postavljen i punjač za elektro auta.

Svi neophodni materijali za izdavanje građevinske dozvole su od nadležne ustanove prihvaćeni i nalaze se u normalnoj proceduri provjere. Dodjela za izgradnju se, prema izjavama zvaničnika gradske uprave, može očekivati u maju mjesecu tekuće godine.

– Naš centar je mjesto sedžde i okupljanja vjernika, mjesto zbližavanja i spajanja svih dobronamjernih, a koji teže dobru i što boljem međusobnom upoznavanju, mjesto odgoja mladih i želimo da dobijemo nove prostorije. Izgradnja naše džamije je prilika i za vas, dragi donatori. Na listu svojih dobrih djela možete upisati i vašu pomoć u izgradnji ovog objekta. Svaki vaš prilog za nas je od velikog značaja i kod svih vjernika će izazvati radost srca jer ćemo se približiti našem cilju – najmlađem vakufu naše Islamske zajednice u Njemačkoj – poručili su iz BKC-a Frankfurt.

BKC Frankfurt je u ove svrhe kreirao i web stranicu za donacije: http://donate.bkc-frankfurt.de/

Piše: Rabija Arifović

akos.ba

Povezani članci

Back to top button