Kulinarstvo

Ideje za doručak: Omlet s tunjevinom

Sastojci:

1 veća konzerva tunjevine

crveni luk

1 kašika sjeckanog lista peršuna

3 jaja

2 kašike putera

morska so

200 g čeri paradajza

30 ml maslinovog ulja

4 kriške hljeba

PRIPREMA 20 MIN.

  1. Luk očistite i isjecite
  2. U činiji umutite jaja sa malo morske soli, pa dodajte sjeckani luk i peršun te polako promješajte.
  3. U tavi srednje veličine rastopite puter i izlijte u njega polovinu smjese od jaja. Pecite na umjerenoj temperaturi dok donja korica blago ne porumeni.
  4. Tunjevinu ocjedite od suvišne masnoće pa polovinu rasporedite preko kajgane. Potom, jednu polovinu kajgane preklopite preko druge te kratko propržite s obje strane. Na isti način pripremite još jedan omlet.
  5. Čeri paradajz presecite napola, prelijte maslinovim uljem i začinite po ukusu.
  6. Omlete poslužite uz salatu od paradajza i hljeb.

Savjet: Sedmično je prema mišljenju stručnjaka dozvoljeno je konzumirati 8 jaja, a ukoliko imate povišen holesterol, smanjite unos na 4 žumanceta.- ideja za recept preuzeta sa bonitarecepti.com.

akos.ba

Povezani članci