Kulinarstvo

Prijedlog za bajram: Malo ko može odoljeti divit (rolovanoj) baklavi

/ Divit (rolovana) baklava /

Mjera za pleh dimezija 20×22 cm.

Sastojci:

  • jufka za baklavu (5/10 listova);
  • 150 gr. maslaca;
  • 400/500 gr. orašastih plodova (orasi, pistacije, bademi..);
  • 500 gr. šećera (3 čaše);
  • 400 ml vode (2 čaše);
  • 2/3 kriške limuna.

Priprema:

Prvo trebate napraviti zaljev. U šerpu pomiješajte šećer i vodu, dodajte kriške limuna i ostavite da se kuha. Zaljev ne smije biti previše gust. Kada je gotov, ostavite ga da se ohladi.

Za fil otopite maslac, sameljite orašaste plodove i isijecite jufku prema veličini (dimenzijama) vašeg pleha. Uzimajte jednu jufku, namažite je maslacem i pospite orašastim plodovima. (Dovoljna vam je jedna jufka, tako da bi vam trebalo 5 jufki, međutim ukoliko želite da vam baklava bude sočnija stavljajte dvije jufke, a samim tim i dva fila.) Nakon toga uzmite tanku oklagiju ili štapić za ražnjiće i smotajte jufku. Kada je smotate naberite rukama kako bi baklava bila nabrana. Izvucite oklagiju i stavite baklavu u pleh. Isti postupak ponovite sa ostatkom jufke.

Pecite baklavu na 200 °C dok baklavu ne dobije lijepu, zlatnu boju, postepeno smanjujući temperaturu. Kada je baklava gotova, isijecite je a zatim zalijte hladnim zaljevom dok je baklava vruća. Ostavite baklavu da upije zaljev i poslužite.

Prijatno 🙂

Za portal Akos.ba pripremila: Adisa Omerbašić

Povezani članci