Prijedlog za bajram: Malo ko može odoljeti divit (rolovanoj) baklavi
/ Divit (rolovana) baklava /
Mjera za pleh dimezija 20×22 cm.
Sastojci:
- jufka za baklavu (5/10 listova);
- 150 gr. maslaca;
- 400/500 gr. orašastih plodova (orasi, pistacije, bademi..);
- 500 gr. šećera (3 čaše);
- 400 ml vode (2 čaše);
- 2/3 kriške limuna.
Priprema:
Prvo trebate napraviti zaljev. U šerpu pomiješajte šećer i vodu, dodajte kriške limuna i ostavite da se kuha. Zaljev ne smije biti previše gust. Kada je gotov, ostavite ga da se ohladi.
Za fil otopite maslac, sameljite orašaste plodove i isijecite jufku prema veličini (dimenzijama) vašeg pleha. Uzimajte jednu jufku, namažite je maslacem i pospite orašastim plodovima. (Dovoljna vam je jedna jufka, tako da bi vam trebalo 5 jufki, međutim ukoliko želite da vam baklava bude sočnija stavljajte dvije jufke, a samim tim i dva fila.) Nakon toga uzmite tanku oklagiju ili štapić za ražnjiće i smotajte jufku. Kada je smotate naberite rukama kako bi baklava bila nabrana. Izvucite oklagiju i stavite baklavu u pleh. Isti postupak ponovite sa ostatkom jufke.
Pecite baklavu na 200 °C dok baklavu ne dobije lijepu, zlatnu boju, postepeno smanjujući temperaturu. Kada je baklava gotova, isijecite je a zatim zalijte hladnim zaljevom dok je baklava vruća. Ostavite baklavu da upije zaljev i poslužite.
Prijatno 🙂
Za portal Akos.ba pripremila: Adisa Omerbašić