Kolumne i intervjuiU Fokusu

Prije ikone Rusija treba vratiti Povelju Kulina bana!

Povelja Kulina bana očuvana je u tri primjerka u Dubrovniku. Dva primjerka tamo se nalaze i danas, a treći primjerak, ukraden u 19. stoljeću, danas se nalazi u posjedu ruske Akademije nauka i umjetnosti u St. Peterburgu.

Nedavna posjeta ministra vanjskih poslova Rusije koji je stalni posjetilac manjeg bh entiteta uoči izbora podigla je mnogo prašine zbog niza spornih događaja.

Od nepoštovanja državnih institucija, zastave afera sa ukrajinskom ikonom je prilika da se podsjetimo historije odnosa Bosne i Hercegovine i Rusije.

Pored panslavenizma koji ima pozitivne implikacije u saradnji slavenskih naroda gdje svakako Rusija ima najveći autoritet i snagu, naši odnosi sa Rusijom zbog njenog rivalstva sa Austro-ugarskom i Osmanlijama imaju historijsku težinu. U vrijeme socijalističke Jugoslavije Sovjetski savez je brzo prešao put od ideološkog saveznika do sukoba Tito – Staljin gdje je Jugoslavija profitirala u odnosima sa zapadom.

Nažalost, u procesu raspada Jugoslavije, ratovi su ponovo donjeli Balkanu negativnu stranu Rusije.

Državni zastupnik Saša Magazinović je uputio otvoreno pismo Ministarstvu kulture Srbije, vlastima u Novom Sadu te Predsjedništvu i Ministarstvu vanjskih poslova da učine ono što im je u nadležnosti da se Bosni i Hercegovini vrati nacionalni spomenik – sliku Đoke Mazalića.

Očito da je dotični pokušao pažnju javnosti skrenuti na sebe ovim prijedlogom što mu jest u opisu radnog mjesta, a svakako ćemo mu oprostiti i pohvaliti ga ako se oteto nacionalno blago vrati u domovinu.

Njegov gest je za svaku pohvalu, ali nas zabrinjava historijska površnost u ovom slučaju. Guglajući o tome da li se Povelja Kulina bana spominje u kontekstu ukrainske ikone pronašao sam par komentara na društvenim mrežama i jedan tekst, odnosno pregled statusa na društvenim mrežama o aktuelnoj tematici.

Međutim, zaboravlja se da se u Rusiji nalazi najstariji državni dokument naše domovine – Povelja Kulina bana.

Povelja Kulina bana očuvana je u tri primjerka u Dubrovniku. Dva primjerka tamo se nalaze i danas, a treći primjerak, ukraden u 19. stoljeću, danas se nalazi u posjedu ruske Akademije nauka i umjetnosti u St. Peterburgu. Rusija uporno odbija vratiti Povelju jer smatra da ona, kao drugi dokument Slavena po starosti, jednako pripada i njihovoj historiji.

U decembru 2015. godine ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine uručio je pismo ministru kulture Ruske Federacije u kome je iznesena inicijativa za povrat originalnog dokumenta Povelje Kulina bana BiH. Odgovor ruskog ministra kulture bio je da je za ovo pitanje nadležna Federalna agencija naučnih organizacija Ruske Federacije, kojoj je upućeno pismo početkom 2016. godine.

Kasnije su nastavljeni napori na vraćanju Povelje, ali bez uspjeha.

Ovo je prilika da se pokrene inicijativa o registru umjetničkog blaga Bosne i Hercegovine koje nam je ukradeno u zadnjem ratu i onim ranijim. S obzirom da se naši susjedi i njihovi domaći i strani partneri prema Bosni i Hercegovini ponašaju kao prema koloniji, ratnom trofeju, umjetnine predstavljaju posebno privlačnu temu.

Podsjećamo i na incijativu sa ovogodišnjeg obilježavanja godišnjice Povelje, da datum potpisivanja Povelje Kulina bana postane državni praznik.

Za Akso.ba piše: Voloder Sanadin

Povezani članci

Back to top button