Rekreacija

Preporuka za planinarski vikend: Planina kojom caruju jezera

Treskavica je posebno lijepa u jesen, kada njene šume dobiju čarobne boje i poseban bajkoviti ugođaj.

Piše: Zehrudin Isaković

Treskavica je najviša planina sarajevske regije. Zanimljivo je da najviši vrh Treskavice ima dva ravnopravna imena: Pakliješ i Ćaba. Prvi je kartografski, a drugi iz naroda – prema običaju da su se gorštaci sa turovske strane planine penjali na njen vrh da bi klanjali i molili za rod, porod i sretan život. Utemeljenje ovom imenu daje i činjenica da se obližnje stijene i danas zovu Ćabenske (ovdje možemo reći da se još nekoliko vrhova u Bosni i Hercegovini zovu Ćaba ili Mala Ćaba, po istim narodnim običajima).

Na koncu, najviši vrh Treskavice ima i treće ime – Đokin toranj. Naime, prije posljednjeg rata (1992-1995), na Ćabi je izgrađeno malo sklonište, po uzoru na ona na Troglavu ili Mosoru. Budući da njegov graditelj Rade Lasić nije htio da se zove po njemu, toranj je dobio ime po idejnom začetniku njegove gradnje Đoki Petroviću.

Treskavica je, svakako, jedna od najljepših planina u Bosni i Hercegovini. Ovaj epitet priskrbila je, prije svega, brojnim jezerima na čijim se površinama umnožava ljepota vrhova koji ih nadvisuju. Treskavica je bogata vodom i brojnim jezerima, sve ljepše od ljepšeg. Na planini se nalazi šest značajnih jezera: Bijelo (1.697 mnv), Crno (1.675 mnv), Platno (1.570 mnv), Veliko (1.550 mnv), Suho (16.30 mnv) i Jezero pod Čardakom (1.220 mnv).

Više na portalu Al Jazeere.

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button