Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Liderstvo i menadžment > Preduslov za uspjeh: Padovi nas uče hodati, napredovati i rasti

Preduslov za uspjeh: Padovi nas uče hodati, napredovati i rasti

Svi smo mi u životu nebrojeno mnogo puta prošli iskustvo pada. Upravo na takvim iskustvima smo kao djeca naučili hodati. Zamislimo da smo u tom razdoblju nakon uzastopnih padova rekli: Ovo mi ne ide i zato odustajem. Gdje bismo onda bili? Bili bismo nigdje. Padovi su bili ono što nas je naučilo hodati, ono što nas je učinilo ovim što jesmo i što možemo biti.

Upravo tako je sa svim iskustvima u životu. Padovi nas uče. Padovi nas uče biti bolji ljudi, imati bolje međuljudske odnose, ostvariti ciljeve koje želimo, napradovati i rasti u osobnom ali profesionalnom području života. Svakom velikom dostignuću kojem se danas u svijetu divimo prehodilo je iskustvo pada. Ne jedanput, ni dvaput, nego stoput. Zato nas padovi čine onim što možemo biti.

Kako bi bilo da nam je neko dok smo bili djeca govorio: “Ne isplati ti se učiti hodati, nećeš to nikada uspjeti, jer si sto puta dosada pao i zato ti je bolje da od toga odustaneš!” Ne možemo taj scenarij niti zamisliti. No upravo takve rečenice svakoga dana sebi govorimo i govore nama drugi u različitim situacijama i različitim prigodama života. Kako se odnosniti prema njima? Trebamo ih naučiti zanemarivati.

Zanemarite stoga sve one koji vas odgovaraju od vaših ciljeva, zanemarite one koji govore da je nešto što želite napraviti nemoguće jer to su ljudi koji zbog vlastitog neuspjeha ne mogu dopustiti tuđi. Zanemarite čak i svoj unutaršnji glas ako vam to govori. Prije svega vjerujte da je ono što želite moguće i nikada se u bilo kojem području života ne bojte isksutva pada. To je prvo i posljednje isustvo koje vas vodi naprijed kroz život.

Piše: Mario Žuvela

savjetnikuspjeha.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top